Smugler du også slik ind i biografen?

Når 39-årige Caroline Berridge skal i biografen, har hun altid slik, popcorn og sodavand i tasken. Hun ved godt, at det ikke er tilladt, men prisniveauet i biograferne betyder, at hun gør det alligevel.

»Slik og sodavand koster jo lige så meget som billetterne. Priserne er så urimeligt høje, at biograferne må vide, at folk selv tager det med. Normalt snyder jeg faktisk ikke med noget som helst, men her er priserne så urimelige, at det er noget andet,« siger Caroline Berridge, da vi møder hende foran Palads-biografen i København.

Hun har netop været i biografen med sine niecer, og til lejligheden havde hun tre dåsecolaer og en pose mikropopcorn med i salen.

Og det er hun ikke alene om. Hele 47 procent af dans­kerne svarer, at de smugler slik, popcorn og sodavand med ind i landets biografer, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Dermed gør knap hver anden dansker sig skyldig i regelbrud, hvis de for eksempel besøger CinemaxX eller Nordisk Films biografer.

Billetpriserne er løbet løbsk i biograferne: Se prisudviklingen her

Heftig pris for biografguf
Søndagsavisen undersøgte i august 2016 prisniveauet for biografguf. 3,9 liter popcorn, 0,5 liter cola og 200 gram slik kostede 105 kroner i Palads Bio. Det samme kostede 27,80 kroner i Netto.

Afgørende for biograferne
I CinemaxX’ ordensregler står der, at det ikke er tilladt at medbringe »mad, is, drikkevarer, popcorn, snacks og lignende, der ikke er købt i biografen«.

Nogenlunde samme formulering findes i Nordisk Film Biografers retningslinjer. De henviser på hjemmesiden til, at indtægterne fra sodavand og popcorn er livsvigtige.

»Det er afgørende for biografens drift, at vi kan bibeholde vores indtægter fra kiosksalget og dermed vores eksistensgrundlag,« skriver Nordisk Film.

Men det giver de biografgæster, vi møder foran Palads, ikke meget for. I den time, vi står der, møder vi faktisk ikke én eneste biografgænger, som ikke selv tager mad og drikke med i salen.

»Jeg køber slik og sodavand i Netto og putter det i tasken. Den må de jo ikke bare åbne. Vi har lige været i biografen, og en Toblerone kostede 22 kroner – den koster 12-13 kroner i Netto. Det gider man jo ikke betale,« siger 15-årige Natascha Hansen og ser over på 55-årige Tina Hansen, som hun netop har været i biografen med.

»Vi købte to sodavand og en portion popcorn, og det kostede omkring 150 kroner. Det er alt for meget. De ville sikkert sælge en del mere, hvis de satte priserne ned,« siger Tina Hansen og fortæller, at hun sågar har smuglet pølsehorn med i biografen.

Danske film hitter i biografen

Afvist eller bortvist
Men hvad sker der, hvis du bliver opdaget med tasken fuld af slik og popcorn?

CinemaxX og Nordisk Film henviser i deres reglementer til, at de har ret til at afvise eller bortvise folk, som ikke overholder reglerne. I CinemaxX’ tilfælde skriver de sågar, at du kan blive straffet efter politivedtægten, hvis du ikke overholder reglementet.

Generelt er det dog ikke, fordi biografgæster oplever at blive bortvist i hobetal for regelbrud. Oftest risikerer man højst, at en ansat fortæller, at det ikke er tilladt at have egen mad og drikke med i biografsalen.

Nordisk Film Biografer har ikke ønsket at udtale sig til artiklen, og hverken CinemaxX eller Danske Biografer er vendt tilbage på Søndagsavisens henvendelser.

Kunderne vælter ind: Biografen tjener kassen på dig

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.