Sådan beskytter du din computer imod hackere

Hackerne tager dine data som gidsel for at få dig til at betale.

Hackerne tager dine data som gidsel for at få dig til at betale.

En stor del af verden blev i sidste uge ramt af et af historiens største hackerangreb.

Hackerne låser computerens harddisk og tager dyrebare familiebilleder, værdifulde dokumenter og andre filer som gidsel i håb om, at brugerne i desperation vil betale en løsesum.

Det er svært at gøre noget, når først angrebet rammer, men du kan gøre meget for at forhindre, at det kommer dertil.

Hackere kan let knække dit stærke password – sådan sikrer du dig

Betal aldrig hackerne
Alle eksperter er enige om én ting: Betal ikke, hvis dine data bliver låst, som det skete ved sidste uges angreb – det vil kun øge motivationen hos de kriminelle, og du ved ikke, hvad dine penge bliver brugt til.

Start med at besøge Nomoreransom.org, som er et fælleseuropæisk samarbejde mellem it-sikkerhedsfirmaer og politi. Her kan du få råd om forebyggelse og hjælp, hvis uheldet er ude.

6 ting, du kan gøre for at undgå at ryge i hackernes fælde

1. Åbn ikke mistænkelige mails

Hackerangreb sker ofte gennem såkaldte phishing-e-mails, der ser ægte ud, men er skabt for at narre dig til at klikke på en inficeret fil. De kan være forklædt som mails fra banken, politiet, postvæsnet og lignende. Åbn derfor aldrig vedhæftede filer i mails fra afsendere, du ikke kender eller stoler på.

2. Pas på, hvad du klikker på

Undgå at klikke på links, der virker mistænkelige, og hent aldrig filer fra hjemmesider, du ikke stoler på. Hackerangreb kan ske via inficererede hjemmesider, som angriber din computer, når du klikker ind på dem. Se efter stavefejl og andet sjusk, der kan indikere, at siden er utroværdig.

3. Hold øje med vennerne4. Beskyt din computer

Også via sociale medier kan du blive ramt af hackerangreb. Kriminelle kan hacke dine venners konti og lægge inficerede videoer og links op i deres navn. Poster dine Facebook-venner pludselig mærkelige ting, så klik ikke på linkene. Undlad også at acceptere venneanmodninger fra folk, du ikke kender.

Sådan undgår du at blive svindlet online i ferien

4. Beskyt din computer

Den indbyggede sikkerhed i Windows dækker kun det basale, så du bør supplere med et dedikeret antivirusprogram, der beskytter specifikt mod ransomware og lignende trusler. Det behøver ikke nødvendigvis koste mange penge. Gratis antivirusprogrammer kan være udmærkede.

5. Opdater Windows

Det var et sikkerhedshul i en ældre version af Windows, der gjorde det muligt for hackerne at ramme de mange computere i sidste uge. Det er derfor enormt vigtigt, at du holder dit styresystem fuldt opdateret, så alt, hvad der kan være af sikkerhedshuller, er blevet lappet.

6. Husk at tage backup

Hackerne har kun en klemme på dig, hvis de kan låse værdifulde filer, som du ikke har andre steder. Har du taget en sikkerhedskopi af dem, så filerne også ligger på en anden harddisk, har hackerne ikke noget at forhandle med. Så kan du blot formatere den inficerede harddisk og lægge filerne tilbage igen. Dermed er problemet løst.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.