Sådan får du kemikalierne ud af din hverdag

Selvom du synes, at det er synd at vaske nyt tøj, fordi det allerede efter første vask ser mere slidt ud, så gør det for en sikkerheds skyld.

Selvom du synes, at det er synd at vaske nyt tøj, fordi det allerede efter første vask ser mere slidt ud, så gør det for en sikkerheds skyld.

De fleste af os ved efterhånden, at miljøet har stor betydning for vores sundhed, fordi det kan gå ud over vores helbred, når vi for eksempel forurener den luft, vi indånder, med giftig bilos eller bruger hverdagsprodukter med hormonforstyrrende stoffer.

I disse år forskes der meget i, hvordan vores omgivende miljø påvirker vores helbred. Miljø- og sundhedsforskerne har dog en begrundet mistanke om, at der er en sammenhæng mellem allergi, sygdom og miljøet omkring os – for eksempel at kemiske stoffer med hormonforstyrrende effekter kan være grunden til, at kvinder udvikler brystkræft.

Sådan opbevarer du dine madvarer, så de holder længst

Mange af os er ikke klar over, at den måde, vi bruger vores køkkengrej på, kan være sundhedsskadeligt for os. Eller at en flot ny kjole kan være fyldt med kemikalierester.

Hjælp miljøet – tjek dit køkkengrej
Vi tænker måske ikke over det, men køkkengrej kan indeholde stoffer, som kan vandre over i maden og dermed ind i den mad, som vi spiser. Køkkengrej må dog ikke være fremstillet på en sådan måde, at det afgiver smag, lugt og stoffer i mængder, der kan være skadelige for os.

Køkkengrej kan dog afgive kemiske stoffer, hvis de ikke anvendes korrekt – for eksempel hvis en plasticbeholder, der ikke kan tåle det, opvarmes eller udsættes for varme fødevarer.

Det kan du gøre:

  • Brug kun ting i dit køkken, som er egnet til fødevarer.
  • Vask nye kopper og køkkengrej, før du bruger det første gang.

Mere fuldkorn i din kost kan redde dit liv

  • Kassér gammelt slidt køkkengrej, fordi det kan frigive skadelige stoffer.
  • Put ikke varme fødevarer i melaminplast, og put ikke melaminplast i mikrobølgeovnen.
  • Brug ikke gryder eller folie af aluminium til sure fødevarer, fordi de kan opløse aluminium. Så kom frugtgrød og tomatsauce i glas, porcelæn eller plastskåle dækket med for eksempel plastfilm eller et låg.
  • Undgå meget høje temperaturer på tomme teflonpander, da de ellers kan frigive skadelige stoffer.
  • Opbevar ikke alkohol i krystalkarafler, hvis der f.eks. er vin tilbage efter en aften med gæster. Krystalglas indeholder op til 24 procent bly, som særligt sure drikkevarer, som for eksempel portvin, får frigivet. Så hæld hellere vinen tilbage på den flaske, du købte den i.

Kilder: Madmedmindrekemi.dk, Foedevarestyrelsen.dk

Dit tøj har kemikalierester
Vi kan blive udsat for sundhedsskadelige kemikalier som farvestoffer og bakteriedræbende midler, fordi nyt tøj ofte indeholder rester efter alle de kemikalier, der bruges ved produktionen.

Det er vi ikke altid opmærksomme på, når vi glæder os over at tage den kjole, vi købte om eftermiddagen, på til en parmiddag samme aften. Ikke kun tøj kan indeholde kemikalierester – det kan alle nye tekstiler.

5 tips til at leve økologisk – på budget

Det kan du gøre:

  • Selvom du synes, at det er synd at vaske nyt tøj, fordi det allerede efter første vask ser mere slidt ud, så gør det for en sikkerheds skyld, før du tager det på første gang. Det samme gælder nyt sengetøj, nye badekåber og håndklæder.
  • Køb tøj og tekstiler med miljømærkerne Blomsten og Svanen eller vælg tøj, der er mærket med Øko-Tex.
  • Hold dig fra tøj, der har været behandlet med bakteriedræbende midler. Gå tøjet efter og læg mærke til, om det har et mærke, hvor der står, at det er bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit.

Kilde: Mst.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.