Vi snyder og deler streaminglogin

Hver tredje dansker, der abonnerer på en streamingtjeneste, har delt login med venner og bekendte.

Hver tredje dansker, der abonnerer på en streamingtjeneste, har delt login med venner og bekendte.

Det kan være svært at sige fra, når venner eller familie spørger, om de må låne dit login til Netflix eller HBO Nordic for at se den nye sæson af en populær serie, men du skal ret beset sige nej.

I langt de fles­te tilfælde begår du nemlig regelbrud, hvis du låner dit login ud til folk, der ikke bor i din husstand.

Det afholder dog ikke danskerne fra at dele login-oplysninger. 31 procent af de danskere, der abonnerer på en streamingtjeneste, har delt login med venner og bekendte, viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

»Det er jo en stille og rolig måde at spare lidt penge på. De fleste tænker ikke på overlagt snyd, når de gør det her,« siger Claus Bülow Christensen, der er digital analytiker for Zibra Digital Media Group, og uddyber:

»Men det er en problemstilling, som der generelt er meget fokus på hos streamingtjenesterne. Det koster dem penge, så det er selvfølgelig et problem for dem.«

Test af streamingtjenester: Stor forskel på top og bund

Kan opsige abonnement
Når Søndagsavisen tager kontakt til nogle af de førende streamingtjenester i Danmark, er beskeden da også klar: Login-oplysningerne må kun bruges i eget hus.

HBO Nordic skriver i en mail, at »vores abonnement er et husstandsabonnement. Det er ikke tilladt at dele med andre, der ikke bor i husstanden«.

Viaplay henviser til deres anvendelsesvilkår, hvor der står:

»Dit brugernavn og din adgangskode må kun bruges af dig«, hvorefter de i mailen indskærper, at Viaplay har »ret til at opsige kundens abonnement«, hvis man bryder anvendelsesvilkårene.

Netflix henviser til deres brugerbetingelser, men vil ikke citeres i denne artikel. Claus Bülow Christensen er dog sikker på, at Netflix arbejder på at forhindre logindeling.

»Det lykkedes dem overraskende godt at få stoppet det her med, at folk via forskellige programmer kunne logge ind på andre landes versioner af Netflix. Det tog dem et par år, men de har ret effektivt sat en stopper for det. Mit bud er, at de også arbejder på en teknologisk løsning, der vil gøre det svært at dele login,« siger Claus Bülow Christensen.

Streamingtjenester banker tv-pakker

Kan være ulovligt
I USA har spørgsmålet om logindeling været så højt på dagsordenen, at det i midten af 2016 førte til en dom i den amerikanske appelret, som fastslog, at det er ulovligt at dele login. I Danmark kan det også være et brud på udbyderens ophavsrettigheder.

Claus Bülow Christensen tror dog ikke på, at man skal se sig over skulderen og frygte en anmeldelse, hvis man deler login.

»De kommer ikke til at gå efter kunderne. Det kan de godt, men det vil de ikke. I stedet kommer vi fremover til at se flere tekniske løsninger, som vil gøre det mere besværligt at dele login,« siger han.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.