Den rette champagne til brylluppet?

Først slår jeg en bonusinfo fast til dem der skulle være i tvivl, og tager jer en hurtig tur gennem verdenen af de ædle bobler.

Champagne er champagne. Altså ikke mousserende som mange ellers tror. Champagne må kun kaldes champagne hvis denne kommer fra området Champagne i Frankrig, og laves på en af følgende 3 tilladte druer: Pinot Noir – Pinot Meunier – Chardonnay. Her er en kort facitliste over de forskellige mousserende vine

Champagne – Mousserende vin som kommer fra Champagne, Frankrig.

Cremant – Mousserende vin som kommer fra områder udenfor champagnes grænser.

Cava – dette er en mousserende vin som kommer fra Spanien.

Spumante – dette er en mousserende vin der kommer fra Italien.

Sekt – dette er mousserende vin der kommer fra Tyskland.

Så når du står i vinhandlen, eller supermarkedet, har du en ide om hvad du ser på. Denne artikel er skrevet på baggrund af hvad der som udgangspunkt passer til diverse ting, og dermed ikke en facitliste, da hver individuel person har sin egen smag på tingene.Når du er ude at se efter champagne er der nogle huse du ser oftere end andre. Eksempler på dette ville typisk være huse som du måske, måske ikke kender.

  • Louis Roederer
  • Moet & Chandon
  • Jean Vesselle
  • Deutz

Nogle af disse har både dyre og lidt billigere modeller.Pris og smag hænger mange gange sammen – men husk på det er smag og behag hvad der er godt og hvad der er skidt – så denne artikel er ingen facitliste, blot vejledende.

Champagnen til dit bryllup
Et bryllup er ikke et bryllup uden bobler og til dem der elsker champagne, er det vigtigt at man vælger en champagne der ikke dræber alle smagssanserne inden man begynder at lade det som regel altid gode festmåltid starte.

Her kunne champagnehuset Castelnau være et godt bud. Huset blev grundlagt til at mindes General Castelnau tilbage i starten af 1900-tallet. Huset her er også kendt for at lave sødere vine – altså dessertvine, og også det lykkedes de rigtig godt med.

På Altia Denmark, den danske importørs side, kan man finde meget inspiration. Blandt andet denne champagne brut(Champagne de Castelnau, Brut).  Dette er en god starter da den både har lidt frisk men også en utrolig afbalanceret smag. Smagen indbyder fersken, abrikos – altså lidt lettere eksotiske frugter.

Hvis vi skal bevæge os over i lidt andet end champagne vil jeg helt klart at foretrække Cava. Personligt ville mit første valg efter champagne være Cava, fordi de i Spanien har formået at udnytte druen og eksperimentere med den optimalt, under samme restriktioner som i champagne, dog bare på andre druer.
Denne cava fra huset Torito Bravo er ingen undtagelse. Virkelig frugtig, blød i smagen og en meget fin syrebalance.

Et andet godt valg

Kunne være et rigtig interessant valg, specielt til de kvindelige læsere der læser med her.

For champagnehuset Lanson som har mere en 50 års erfaring for at lave champagne har nemlig produceret to champagner der må siges at skille sig ud blandt mængden.

  • Lanson Pint edition
  • Lanson White edition

1. Som oftest ser man med disse flasker at indholdet i dem sjældent stemmer overens med udseendet af flasken. Der vil jeg så sige at Lanson har gjort et godt stykke arbejde for at få begge ting til at stemme nogenlunde overens med hinanden. Smagen er frisk, fyldig og har en behagelig eftersmag af blomsternoter og friske sommerfrugter.Også en god vin at starte på.
2. På denne vin gør det sig gældende at den er meget frisk. Den har en tone af æbler, pærer – lette blomster. I det hele taget er den det jeg ville kalde ”livlig”.

Det sikre valg 
Champagnehuset Jean Vesselle er et meget velrespekteret champagnehus og forstår da sig i den grad også på at lave gode champagner der kan drikkes til enhver lejlighed. Feks. Oeil De Pedrix champagne.

Den har en rigtig fin karakter der skiller sig ud ved at være meget intens i smagen men samtidig både fyldig og frugtig. Et fantastisk valg. Denne kan forhandles ved flere forskellige vinhandlere rundt om i landet.

Det dyre, men gode valg

Disse champagner der nævnes herunder, har hver flere forskellige varianter, og derfor er der ingen direkte links til de forskellige der bliver nævnt, da de føres i forskellige butikker til forskellige priser, og derfor kan hver forskellig variant bruges til hver sin lejlighed.

Egly Ouriet.

Navnet – indenfor restaurationsbranchen – behøver ikke forklaring. Næsten en hver der har smagt en champagne fra dette hus, tror jeg kan nikke genkendende til at dette hus er ret unikt. Smagen ved de forskellige champagner der lavet, som f.eks. blanc de noir, rose eller deres brut er helt speciel ved hver enkelt. En del prominente restauranter og sågar visse michelin restauranter verden over bruger den og har den som fast inventar på deres vinliste.

Billecart-Salmon

Også her gør det sig gældende – navnet taler for sig selv. Der har sin helt egen ””verden”. Grundlæggerne Nicolas Francois Billecart og hans kone Elisabeth Salmon (derfra Billecart-Salmon kommer) startede det i sin tid i 1818 og her små 200 år efter kører huset på 7 generation som stadig formår at lave ligeså god prestige champagne som de gjorde i gamle dage. Bestemt også en champagne der er alle pengene værd.

Jeg håber dette var med til at give jer – om ikke champagnen – lidt forskelligt indblik i hvad man også kan skylle munden med, udover de velkendte mærker man normalt plejer at købe.

Leveret af Jesper Daugaard, vin Expert, Bartenderudlejning.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.