Publikum tager anmeldermagten

IMDb har 250 millioner besøgende hver måned og er dermed verdens største hjemmeside for film og serier.

IMDb har 250 millioner besøgende hver måned og er dermed verdens største hjemmeside for film og serier.

Du ser traileren til en film og kan ikke rigtig bestemme dig for, om du vil betale penge for at se den i biografen.

I mange år var næste skridt at vente på filmanmeldernes dom, men nu bruger vi i stigende grad hjemmesider som IMDb for at se andre ‘almindelige’ menneskers vurderinger af filmen, før vi bestemmer os.

Hver fjerde dansker bruger indimellem eller ofte hjemmesider som IMDb eller Rotten Tomatoes til at vurdere, om en film eller serie er værd at se.

Her er efterårets danske biograffilm

Blandt de yngste mellem 18 og 29 er det mere end hver anden, der bruger andre seeres vurderinger som rettesnor, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

»Det er en videreudvikling af mund til mund-metoden, hvor man taler om og anbefaler film til hinanden. Det er bare gået fra, at man taler med 10 venner og bekendte, til at munden er blevet verdensomspændende med millioner af stemmer. Vi har altid lyttet mere til vores medmennesker end til anmelderne, men nu er det bare blevet mere organiseret,« siger Peter Schepelern, filmforsker på Københavns Universitet.

Danske film hitter i biografen

Mange fravælger film
Og vi lytter i høj grad til vores medmennesker. Tre ud af fire, der bruger andre brugeres anmeldelser af film som rettesnor, har fravalgt at se en film, fordi den fik en dårlig samlet vurdering på en hjemmeside.

»Selvom anmeldere har en anden faglig baggrund og erfaring for at bedømme en film, kan man også få en god fornemmelse via en sammenfatning på en af de her sider. Får en film en lav samlet bedømmelse på IMDb eller mange nedadvendte tommelfingre på Rotten Tomatoes, er filmen nok heller ikke særlig god. Så man kan godt bruge det som vejledning,« mener Peter Schepelern.

Test af streamingtjenester: Stor forskel på top og bund

4 store filmvurderings-sider

TMDb

En hjemmeside drevet af brugerne, der selv lægger data, billeder og anmeldelser op. Du opretter dig som bruger, hvorefter du kan vurdere film og serier på en skala fra 1-10.

Alternativt kan du besøge siden og se andre brugeres vurdering, der præsenteres som et gennemsnit fra 1-100 procent.


Rotten Tomatoes

Her får du både et gennemsnit af de professionelle anmeldere og brugernes vurdering. Hvis under 60 procent af de professionelle anmeldelser er gode, får filmen en grøn, splattet tomat.

Hvis 60-75 procent er gode, får filmen en frisk, rød tomat. Hvis mere end 75 procent er gode, får den en certificeret frisk tomat.

Brugerne på Rotten Tomatoes kan vurdere filmen med en karakter fra et-fem. Har brugerne vurderet den til mere end 3,5, får den en spand popcorn. Er den under 3,5, er popcornene væltet.


IMDb

Verdens største hjemmeside for film og serier med godt 250 millioner besøgende hver måned. Du kan selv skrive anmeldelser eller nøjes med at give filmen en karakter fra 1-10.

Hver film har en gennemsnitlig karakter baseret på brugernes vurderinger. IMDb indeholder også store mængder info om skuespillere, film og instruktører.


Scope

En dansk hjemmeside med professionelle anmeldelser og brugervurderinger. Under hver film er en lang liste med anmeldelser fra de danske medier. Du kan selv give film og serier karakterer fra en-seks stjerner.

Skalaen går fra ‘elendig’ til ‘mes­terværk’. Hver film er udstyret med en gennemsnitlig score fra anmelderne, et gennemsnit af brugernes vurderinger og en Scope-score.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.