Nyt projekt skal give sundere stearinlys

Danskerne elsker at tænde stearinlys i vinterhalvåret.Nu skal forskere finde ud af, hvor skadelige lysene er.

Danskerne elsker at tænde stearinlys i vinterhalvåret.Nu skal forskere finde ud af, hvor skadelige lysene er.

Når antallet af mørke timer de kommende måneder fylder mere af døgnet, bliver de danske hjem i stigende grad lyst op af stearinlys. En udvikling, som i sidste ende kan være skadelig.

Studier har de seneste år vist, at stearinlys sender et niveau af partikler og gasser ud i vores stuer, som i nogle tilfælde overstiger niveauet på en trafikeret vej.

Det er dog fortsat uvist, hvor skadelige partiklerne er. Det skal en ny projektgruppe med ni millioner kroner fra Innovationsfonden i ryggen nu kortlægge.

»Vi vil udvikle metoder til at måle partikel- og gasudledningen fra levende lys. Når vi har den viden, kan vi i samarbejde med producenterne udvikle nye levende lys, hvor vi ved at fjerne partikler og gasser i sidste ende minimerer mængden, der bliver udledt,« siger Peter Bøgh Pedersen, seniorspecialist ved Teknologisk Institut og leder af projektet, som er døbt CANDLE.

Her er de største kilder til forurening i dit hjem

Vil hjælpe forbrugerne
Formålet er også at udvikle en mærkning, der kan hjælpe forbrugerne til at gennemskue, hvilke stearinlys der udleder flest partikler.

»Del to af projektet er at lave en mærkningsordning, så man kan gøre forbrugerne opmærksomme på, hvor mange partikler og gasser de forskellige lys udleder. Det gør vi ved at klassificere dem, lidt ligesom man allerede kender det fra energimærkningen til for eksempel vaskemaskiner. Forbrugerne får så mulighed for at vælge lys ud fra behov, samvittighed, pengepung og så videre,« siger Peter Bøgh Pedersen.

En af deltagerne i projektet er firmaet ASP Holmblad, der gennem 240 år har produceret og solgt stearinlys i Danmark. Her håber man også på at få en mærkningsordning og udvikle nye stearinlys, der udleder færre partikler.

Øverst på ønskesedlen er dog først og fremmest at »få fakta på bordet«.

Derfor er din brændeovn skadelig for miljøet – få gode råd til at mindske forureningen

Vil undgå syge forbrugere
»Der er blevet postuleret en masse om, hvor farlige stearinlys er for dit indeklima, men der er faktisk ingen beviser for det. Vi ved simpelthen ikke, om partiklerne er skadelige. Så nu skal vi have fakta på bordet. Det er derfor, vi, vores råvareleverandører og vores fabrikker har kastet os ind i det her projekt,« forklarer Mette S. Poulsen, administrerende direktør i ASP Holmblad, og uddyber:

»Hvis det viser sig, at der er noget, der er farligt, så ændrer vi det. Der er ingen i lysindustrien, som er interesseret i at skabe syge forbrugere.«

Projektet skal køre de næste tre år. I projektgruppen er Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Lunds Universitet, ASP Holmblad, Coop, Danwax, Liljeholmens Stearinfabrik, Promol Industria de Velas og European Candle Association.

Sådan får du kemikalierne ud af din hverdag

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.