Det stemmer vi om til regionsrådsvalget

Du får to stemmesedler ved valget 21. november. Men mange føler sig ikke klar til at stemme til regionsrådsvalget.

Du får to stemmesedler ved valget 21. november. Men mange føler sig ikke klar til at stemme til regionsrådsvalget.

Når du går ind i valgbåsen til kommunalvalget, har du to stemmesedler i hånden: Den ene er en stemmeseddel med en lang liste med kandidater til dit lokale byråd. Den anden er stemmesedlen til regionsrådsvalget.

Sidstnævnte er der ikke voldsomt mange vælgere, der ved særlig meget om.

Kun 24 procent af dans­kerne føler sig for alvor klædt på til at stemme ved regionsrådsvalget. Godt hver femte ved ’slet ikke’, hvad regionsrådsvalget går ud på, og yderligere 24 procent ved meget lidt, viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Vi har bedt Johannes Andersen, sociolog og valgforsker på Aalborg Universitet, om at kaste lys over, hvad vi egentlig stemmer om til regionsrådsvalget.

Så mange milliarder koster den amerikanske valgkamp

Hvad er et regionsråd?

Hver region i Danmark – Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden – har et regionsråd bestående af 41 folkevalgte politikere. Af dem vælges der en regionsrådsformand og en næstformand.

»Regionsrådets hovedopgave er at administrere og implementere tiltag. Det er mest sygehussektoren, rådet beskæftiger sig med, og det har blandt andet været rådets opgave at forvalte implementeringen af supersygehusene,« forklarer Johannes Andersen og uddyber:

»Så de er mere eller mindre administratorer. De udskriver ikke skatter og den slags. De får ressourcer stillet til rådighed, og så er regionsrådets opgave at forvalte de ressourcer og sørge for, at tingene kører og ikke overskrider budgetterne.«

Hvad får du for din stemme?

»Den kandidat, du stemmer på, skal sidde i regionsrådet og være med til at prioritere de ressourcer, der er stillet til rådighed. Det kan være, at kandidaten har særligt fokus på at gøre noget ved ventelisterne på sygehusene, det kan være et særligt fokus på patientnære forløb og så videre. Så din kandidat er med ved bordet, når ressourcerne skal prioriteres, og på den måde får man indflydelse på, hvilke indsatser og områder der skal prioriteres højest,« siger Johannes Andersen.

Hvem skal du stemme på?

»Der er langt mere opmærksomhed om folketings- og kommunalvalget, og det er til dels, fordi de to organer har større indflydelse på den enkelte danskers hverdag. Så det er svært at vide, hvem man skal stemme på, og derfor er der også en tendens til, at folk stemmer på det parti, de har stemt på til folketingsvalget,« siger Johannes Andersen.

Du kan blive klogere på kandidaterne ved at læse deres programmer eller tage en af de valgtests, der ligger på nettet. Prøv for eksempel denne på altinget.dk.

Så frække er fantasierne i din region

Hvilke områder beskæftiger regionsrådet sig med?
  • Sygehusvæsenet (herunder psykiatri, sygesikring, private læger og speciallæger)
  • Regional udvikling (blandt andet natur, miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse og uddannelse)
  • Jordforurening
  • Råstofkortlægning og -planlægning
  • Institutioner for udsatte grupper (med behov inden for social- og specialundervisningsområdet)
  • Deltagelse i regionale trafikselskaber

Kilde: Finansministeriet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.