Vi spiser mere på farten – se, hvad vi oftest køber

Sandy Nyhus spiser mad fra 7-Eleven eller en tankstation cirka tre gange om måneden.

Sandy Nyhus spiser mad fra 7-Eleven eller en tankstation cirka tre gange om måneden.

Det sker cirka tre gange om måneden, at 26-årige Sandy Nyhus kommer forbi en tankstation eller en 7-Eleven og instinktivt får lyst til noget at spise. To minutter senere står hun ved kassen og bestiller mad.

»Jeg tænker ikke på, om det er sundt – det skal bare være noget hurtigt. Så det ender oftest med en tunsandwich eller et par pølsehorn og noget at drikke. Det er udelukkende drevet af lyst,« siger Sandy Nyhus, da vi møder hende i 7-Eleven på Strøget i København.

Generelt er salget af hurtig mad på farten stigende i Danmark. Tankstationer og især 7-Eleven har de seneste år oplevet massiv fremgang på grund af salg af alt fra sandwich og salater til wienerbrød, myslibarer og pølsehorn.

Inden for det seneste år alene har knap 70 procent af danskerne spist mindst ét færdiglavet måltid fra en tankstation eller 7-Eleven, viser en YouGov-undersøgelse foretaget for Søndagsavisen.

Ernæringsekspert: »En ærgerlig udvikling«

Det spiser vi oftest på farten
 • Pølsehorn 38 %
 • Hotdog 35 %
 • Sandwich 28 %
 • Kage 26 %
 • Bagerbrød 24 %
 • Færdig salat 19 %
 • Pizzaslice 18 %
 • Smurt morgenbrød 17 %
 • Foccacia 16 %
 • Burger 15 %
 • Kyllingespyd 14 %
 • Wraps 8 %
 • Palæobar 4 %
 • Grød 2 %

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 711 respondenter, der har spist på en tank eller 7-Eleven det seneste år.

Flere sunde alternativer
»Der er ingen tvivl om, at der er en stigende efterspørgsel på mad ‘to go’. Folk har virkelig travlt, og det betyder, at vi spiser flere og flere måltider på farten. De her steder har været gode til at opfange den tendens og udvide sortimentet, så der er noget hurtigt og nemt for langt de fleste,« siger Judith Kyst, der er direktør for Madkulturen.

For fem år siden var det hovedsageligt fastfood i form af pizzastykker, hotdogs og pølsehorn, der lå på varmebrikkerne på en tankstation eller i en 7-Eleven.

Bag reklamen: Sådan ser fastfoodburgerne ud i virkeligheden

Siden er der kommet flere sundere alternativer som salat, palæobarer og fuldkornsbrød. Det har haft stor betydning for salget.

»Det giver et indtryk af, at det er en professionel fødevarevirksomhed, der går op i kvalitet, og som har et sundt og frisk udvalg. Rent sansemæssigt fungerer det godt. Kunderne bliver trygge ved at købe mad sådan et sted. Så kan det godt være, at de alligevel ender med at købe et pølsehorn, men det pølsehorn virker lidt friskere og sundere på grund af de sundere alternativer omkring det,« siger Jon Fuglsang, der er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Han mener, at tankstationerne og 7-Eleven har ramt plet.

»Det er godt set. Der er en tendens i hele verden til at spise mere på farten. Vi spiser i stigende grad, når vi har lyst, i stedet for faste måltider. Og vi spiser mere alene. Når man så sælger hurtig mad til ret lave priser, rammer man den efterspørgsel ret godt,« siger han.

Hvad feder mest? Se listen: Så mange kalorier er der i din favorit-fastfood

Mad i én hånd
Hos 7-Eleven forklarer kommerciel direktør Morten Vedel, at fremgangen i salget af mad først og fremmest bunder i, at de har udvidet sortimentet, så der både er noget til dem, der vil have klassisk fastfood, og til den sunde ’stiletpige’.

Men det vigtigste er, at maden er nem at spise.

»Vi går efter at servere mad, som kan spises med én hånd. Man skal kunne spise det, mens man cykler, går med mobiltelefonen i den anden hånd eller er i bevægelse på anden måde. Det skal være så nemt som muligt,« forklarer han.

Dog tilføjer Morten Vedel, at 7-Eleven netop nu tester konceptet ‘Hot to go’, som er aftensmåltider, der skal spises med kniv og gaffel.

For 18-årige Noazam er det først og fremmest det nemme element, der får hende til at gå ind i 7-Eleven i de fleste af sine frokostpauser, når hun er på arbejde hos Flying Tiger Copenhagen.

»Det er lidt forskelligt, hvad jeg spiser, for det er kedeligt, hvis det er det samme hver gang. Men det vigtigste er, at det skal være hurtigt og nemt. Den ene dag kan det være en hurtig wrap, den næste dag er det varme kyllingespyd. Men jeg spiser her faktisk ret ofte,« siger Noazam.

Ulækkert: Disse restaurantkæder sjusker mest med hygiejnen

18-årige Noazam spiser næsten altid mad fra 7-Eleven i frokostpausen. »Det vigtigste er, at det skal være hurtigt
og nemt,« siger hun. Foto: Klaus Sletting

Restaurantbesøg og takeaway er blevet hverdag

Pølser er klart nummer et

Selvom antallet af pølsevogne i Danmark er faldet fra godt 400 vogne i 1950 til omkring 50-60 vogne i dag, betyder det ikke, at danskerne har vendt pølserne ryggen.

Både Q8 og 7-Eleven oplyser, at pølsehorn ligger nummer et på salgslisten, mens hotdogs er nummer to. Det samme viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

»Det er en meget indgroet dansk vane at spise pølser, når vi skal have noget hurtigt ude i byen. Pølsehorn og hotdogs er nemme at spise, og de er en integreret del af dansk fastfoodkultur,« forklarer Jon Fuglsang, madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Diætister kig væk: Sådan laver du verdens ondeste baconbombe-burger

Hos 7-Eleven bryster man sig meget af sunde alternativer og salater. Alligevel må kommerciel direktør Morten Vedel erkende, at salg af pølser er en vigtig del af forretningen.

»Der er ingen tvivl om, at der er et stort marked for pølsehorn og hotdogs. Så kan det godt være, at vi kører kampagner på vegansk mad i øjeblikket, men der er virkelig mange, der er helt

ligeglade med det og bare vil have en pølse. Vi ønsker ikke at diktere at folk skal være sunde, men de skal have valget. ‘Freedom of choice’, kalder vi det,« siger Morten Vedel og uddyber:

»Danskerne er meget glade for pølser. Det første, mange gør, når de kommer hjem fra ferie og er i lufthavnen, er at købe en hotdog. Så det er ikke noget, vi kommer til at aflive.«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.