Sådan holder du din vaskemaskine fri for kalk

Vil du undgå at sende dit elforbrug på himmelflugt, skal du afkalke din vaskemaskine regelmæssigt, så filtrene ikke stopper til. Eller skal du?

Søndagsavisen har bedt husholdningsøkonom og rengøringsekspert hos Bolius Anne Grete Rasmussen om at komme med tips til, hvornår det er tid til at hive afkalkningsmidler frem, og om der er andet, man kan gøre for at holde vaskemaskinen kalkfri.

Tricket der holder fliserne på badeværelset fri for kalk

Sådan holder du din vaskemaskine fri for kalk

Brug den rigtige mængde vaskepulver
Kalkaflejringer kan øge energiforbruget, få varmelegemerne til at gå i stykker og danne bakterievækst, der giver en ubehagelig lugt i vaskemaskinen.

Men er du klar over, at vaskepulver indeholder antikalkmiddel, og at det derfor er vigtigt, at du doserer vaskepulveret efter den hårdhed, vandet har i dit område?:

  • Er dit vand blødt (4-14°dH), er det ikke nødvendigt at afkalke, hvis du doserer vaskemidlet rigtigt.
  • Er dit vand hårdt (18-22°dH som på Sjælland/øerne), så tilsæt en afkalkningstabs af og til.
  • Er dit vand meget hårdt (over 20-30°dH) kan du med fordel dosere vaskemidlet som til blødt vand og tilsætte en kalktabs ved hver vask.

Sådan får du et helt rent toilet igen

Frem med lommelygten
Har du ikke doseret vaskepulveret korrekt, og er du i tvivl om, hvorvidt din maskine trænger til en afkalkning, skal du finde lommelygten frem.

Eventuelle kalkaflejringer kan ses på ruden, bag plastbælgen og i tromlen, så tænd lygten, og undersøg, hvordan det står til i din maskine.

Er der kalkbelægninger i maskinen, skal du enten begynde at bruge kalktabs i vasken en gang imellem, hvilket er den nemmeste, billigste og mest miljøvenlige løsning, eller du skal give maskinen en omgang afkalkning.

Kalktabs, som er basiske, kan kommes i vaskemaskinen sammen med vasketøj og vaskemiddel, men skal du afkalke maskinen med syre, skal det gøres uden vaskemiddel og vasketøj – ellers ophæver syren og basen hinanden.

Ekspertens top-3: Her er de bedste rengøringsmidler til hjemmet

Den store tur
Afkalkningsmiddel til vaskemaskinen er på hylden i supermarkeder, i hårde hvidevare-butikker og i Matas.

Citronsyre er aktivstoffet i afkalkningsmidler, men nogle af midlerne er også tilsat vinsyre, sulfaminsyre eller maleinsyre og fosforsyre. Prisen på produkterne varierer meget, viser en undersøgelse, som Anne Grete Rasmussen har foretaget.

Skal du afkalke med syre, gøres det nemmest og billigst ved at køre en 30-gradersvask med en-to dl citronsyre i tromlen uden vaskemiddel.
Der er dog lige en ting, du skal være opmærksom på.

»Inden du begynder at hælde ren citronsyre i tromlen, skal du finde brugsanvisningen til maskinen frem og tjekke, om maskinen kan tåle, at du putter ren citronsyre i,« understreger Anne Grete Rasmussen.

Dette rum hader danskerne at gøre rent

Bløde håndklæder
Som udgangspunkt skal der ikke vasketøj i maskinen, når du afkalker den med syre, men har du håndklæder eller andre lyse bomulds­tekstiler, der er blevet stive og grålige, kan de blive hvide og bløde igen, hvis de også puttes i maskinen.

Håndklæderne og tekstilerne skal være rene, og efter turen med afkalkning skal de vaskes med en halv mængde vaskepulver.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.