Så stor bolig-rabat kan du forhandle dig til

Der er penge at spare, hvis du som køber har is i maven og tør vente med at købe drømmeboligen. For jo længere tid et hus eller en lejlighed har været til salg, desto større er den rabat, man til slut kan forhandle sig til med sælger.

Efter 12 måneder vil rabatten være omkring tre gange så stor som inden for de første tre måneder, boligen står til salg. Det viser nye tal fra den uafhængige boligportal Boliga.

»Det kan skyldes, at mægleren har sat en urealistisk høj pris på boligen. Det hævner sig ved, at liggetiden bliver forlænget, og sælger må acceptere en lavere pris. Samtidig er interessen for en bolig størst den første måned. Efter nogle måneder vil køberne begynde at spørge sig selv, om der mon er noget galt med boligen. Det kan også trække prisen ned,« siger fagekspert og økonomisk redaktør ved Bolius Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Her er boligforbedringerne, der kan betale sig – og dem, du skal holde dig fra

Meget mindre rabat i dag
Set over de seneste fem år er forhandlingsrabatten blevet væsentligt mindre – i nogle tilfælde halveret.

»Jo flere købere der er på markedet, desto mere konkurrence er der om boligerne, og desto mindre forhandlingsrabat bliver der givet. Lige nu er markedet rigtigt varmt, og det er tydeligt at se, at forhandlingsrabatterne er mindre end i årene under og efter krisen,« siger Boligas direktør, boligøkonom Frederik Rovsing, og tilføjer, at lejligheder i hovedstadsområdet især er populære for tiden, og at man derfor ser de mindste rabatter her.

»Hvis boligmarkedet går ned i gear igen, og det går fra at være sælgers marked til købers marked, vil forhandlingsrabatterne blive højere igen,« siger han.

Den billigste bolig kan være dyrest

Gode råd

Gode råd til køber:

  • Se på liggetiden. Jo længere tid boligen har været til salg, desto større sandsynlighed er der for, at du kan få en god rabat.
  • Saml data om boligen. Se tilstands- og energimærkerapporter og andre data, der er til rådighed, igennem. Undersøg, hvad det vil koste at få nyt tag, hulmursisolering, eller hvad boligen trænger til – og brug oplysningerne til at forhandle.
  • Undersøg priserne i lokalområdet for at sikre dig, at du får boligen til den rigtige pris.

Gode råd til sælger:

  • Vælg ikke altid mægleren med den højeste pris. Nogle sætter prisen højt for at få sælger til at indgå aftale med netop dem. Er prisen urealistisk høj, kan boligen få ‘liggepest’. Har man tid, kan boligen sættes dyrere, end hvis man skal sælge hurtigt.
  • Undersøg salgspriserne på vejen. Sæt prisen efter, hvad boligen er værd nu, ikke hvad du tror, den stiger til om en måned.
  • Har mægler sagt, at I starter med en optimistisk pris, må du være parat til at acceptere et nedslag.

Kilder: Frederik Rovsing, boligøkonom og direktør i Boliga, samt Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert og økonomisk redaktør ved boligejernes videncenter Bolius

Her er byerne, hvor boligkøberne slipper billigst

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.