Guide: Det skal du være opmærksom på, når du vælger rollator

Foto: PR

Foto: PR

Før man vælger sin rollator, er der mange overvejelser, der skal gøres op. Mange tror, at det er en hurtig og nem beslutning, men faktisk er der mange flere overvejelser end bare prisen og designet.

Indendørs eller udendørs?

Rollatorer findes specifikt til både indendørs og udendørs brug, så hvis man på forhånd ved, at rollatoren udelukkende skal bruges indenfor, er dette en nem overvejelse. Omvendt findes der også rollatorer til andre formål, faktisk findes der direkte off-road rollatorer, der er designede til at klare sig på blandt andet ujævnt terræn.

Mange af de, der har behov for en rollator, har brug for, at den kan benyttes både indendørs og udendørs, og det er producenterne naturligvis klar over, hvorfor der også er mulighed for at få en slags all-around rollator, der kan benyttes både ude og inde.

3 eller 4 hjul?

Netop om rollatoren skal benyttes inde eller ude spiller en stor rolle i forhold til, om den skal have 3 eller 4 hjul. Rollatorer med 3 hjul er nemlig som regel rollatorer, der er designede til at benyttes indenfor, men det betyder ikke, at man ikke kan få en rollator med 4 hjul til indendørs brug. Rollatorer med 3 hjul har blot en mindre venderadius, og derfor er de som regel ideelle til indendørs brug, hvor en rollator med 4 hjul omvendt har en større venderadius.

En rollator med 4 hjul er til gengæld mere stabil, og den vil ofte være udstyret med et sæde, der er beregnet til at sidde på, således man kan slappe af og hvile benene.

Rollatorens maksimale belastning

En af de måske vigtigste overvejelser, før man investerer i en rollator, er, at man husker at sikre sig, at rollatorens maksimale belastning ikke er i strid med ens egen vægt. Det lyder måske simpelt, men det er faktisk ikke noget, som alle tænker på, og gennem årene er flere kommet til skade ved netop ikke at sikre, at rollatorens maksimale belastning ikke strider imod ens egen vægt.

Gør den det, er det vigtigt, man vælger en anden, ellers vil rollatoren med tiden kollapse, hvilket kan medføre seriøse skader på rollatorens ejer.

En anden vigtig detalje, der vedrører vægt, er rollatorens vægt. Man bør altid huske på, at rollatorens vægt er yderst vigtigt at have med i overvejelserne. Jo lettere den er, jo lettere er den at styre.

.. Og hvad med sæde?

En rollator med sæde betyder, at man skal have fat i en rollator med 4 hjul frem for 3. Den første overvejelse i forhold til sæde eller ej er at gøre op med sig selv, hvorvidt rollatorens sæde skal være justerbart eller ej. På nogle rollatorer er det nemlig justerbart, mens det på andre er fastmonteret.

Den næste overvejelse ved sædet er dets materiale. Der findes mange forskellige typer sæder til rollatorer, hvor nogle ganske enkelt er bedre end andre. Det kender vi fra andre ting, som sofaer, nogle materialer er ganske enkelt bedre end andre.

Husk på disse få overvejelser, så er du sikker på at gøre det rigtige køb – første gang.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.