Indretning på SU: 7 smarte og budgetvenlige tips til stuen

Lige godt 5.000 kroner om måneden til husleje, faste udgifter og mad efterlader ikke det store budget til boligindretning og æstetik i hjemmet. Men det behøver langtfra være en dyr affære at gøre det centrale rum, nemlig stuen, til en hyggelig og stilet affære.

Få inspiration til billig boligindretning af din egen stue med disse 7 nemme og budgetvenlige tips – blandt andet Ikea-hacks, møbler lavet af paller og andre DIY-ideer.

1. Sjove loppefund
Med foråret kommer også landets mange gode loppemarkeder. Det er et ideelt sted at finde billige retromøbler til stuen.

Ikoniske designerstole, glaserede blomstervaser og gamle kobberlamper er bare nogle af de genstande, der ofte er at finde på loppemarkeder til ingen penge.

Det kan være en god idé at lave en oversigt over, hvilke møbler og dekorationsgenstande du specifikt mangler til rummet, så du undgår for mange fejlkøb og en blanding af for mange stilarter.

2. Lav hjemmelavet kunst
Som studerende har du næppe råd til at investere i unika print og store malerier og kunstværker. Men ofte er det langt fra sådanne ting, der skaber en personlig stil.

Prøv at give dig i kast med dine egne værker – og her behøver du ikke være den store maler eller billedhugger. I denne stue har man skabt et hyggeligt sofahjørne, hvor dekorationen består af flotte magasiner, der hænger fra en stang i loftet. Sværere behøver det ikke at være!

Det kunne også være en omgang pressede blomster – eller planter i glasrammer – Ikea har et hav af billige standardrammer i forskellige farver, materialer og størrelser. Det er ligeledes en budgetvenlig måde at fylde en billedvæg i stuen ud på.

Se, hvordan du nemt laver de dekorative blomsterbilleder, på Houzz.dk

3. Møbler lavet af paller
Paller er geniale som materiale til diverse hjemmelavede møbler. Med en håndfuld skruer og en skruemaskine kan du give pallen mange forskellige funktioner. Her har man sat to små paller sammen til et rustikt sofabord med hjul.

Eller spar penge, og drop den store dyre flydersofa, og byg i stedet en lang palle-sofa med et par bløde madrasser. Så har du også ekstra sovepladser til dine venner.

TIP!
Du kan købe billige paller i byggemarkeder. Ofte er større supermarkeder også flinke til at donere et par paller til deres kunder.

En lille palle kan også nemt omdannes til en bog- eller magasinreol i stuen.

Læs også: Paller kan bruges i alle rum – de er rå, billige og super praktiske

4. Dyrkning og omplantning af stueplanter
Plantetrenden er i den grad over os. Og der er der heller ikke noget, der tilsvarende gør et hjem levende, energisk og hyggeligt, som planter gør det. Men hvor vi tidligere har købt planterne færdigudvokset, er den nye trend selv at dyrke dem.

Ved at sætte små stiklinger fra dine større planter i ny jord, kan du formere dem og ikke mindst bytte med dine andre planteglade venner. Så skal I heller ikke allesammen ud og investere i dyre fuldt udvoksede planter.

Arter som Pilea med de små tallerkenformede blade er en nem plante at holde og er rigtig fin at dekorere stuen med.

Se flere budgetvenlige stuer på Houzz.dk

Den vildtvoksende Monstera, som kan blive rigtig stor, giver også mange stiklinger og ikke mindst volumen og liv til en stue. Så kan du samtidig også bruge bladene til din egen hjemmelavede kunst.

5. Sæt tekstilerne i centrum – og lav betræk til sofapuderne
Det er nok ikke lige en designerstol, et sofabord af marmor eller en stor loftslampe i messing, du som det første sparer op til på SU. Derfor kan det være en idé at lade tekstilerne i stuen være stilangivere frem for møblerne.

Du kan på den måde nemt tilføre farve, mønster og tekstur til et rum, og sofapuder og plaider er en billig investering.

Køb billige puder og flot, budgetvenligt stof, og sy selv betræk til sofapuder. Ikea og Søstrene Grene har flotte og billige puder og plaider, hvis du ikke selv vil kaste dig ud i at sy dem.

6. Ikea-hack dine gamle møbler
Ikea-hack-bølgen lever i bedste velgående inden for designverdenen. Men det behøver langt fra at begrænse sig til Ikeas møbler.

Har du et par gamle møbler, der ikke rigtig tjener et formål i stuen, eller som ser slidte og umoderne ud, så overvej, om du kan hacke dem, før de ender i storskrald.

Måske kunne en gammel kedelig kasse ende som dette flotte barskab ved hjælp af få og billige hjælpemidler. Eller et par hjul under det gamle sofabord kunne gøre det urbant og mere mobilt. Der er god inspiration at hente hos de forskellige DIY-guides på Houzz.

Læs også: Gør det selv – fra kedelig Ikea-kasse til lækkert barskab

7. Hold øje med udstillingsmodeller
Hvis du er en ægte design-nørd og feinschmecker, der bare ikke vil gå på kompromis med kvalitet og billigere kopier, er det med at holde øje, når butikkerne sælger udstillingsvarer.

Her kan du spare over 50 % på møbler, der har stået til udstilling i butikkerne, men som regel aldrig fejler det mindste. Skriv dig op til de forskellige møbler, så butikkerne kan ringe dig op, når deres nye designs erstatter de gamle.

Så har du også lidt længere tid til at spare op til møblet og være sikker på, at du netop mangler den grønne velourlænestol i dit liv.

Artiklen er bragt i samarbejde med Houzz.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.