Vi er europamestre i at dyrke hobbyer

Danskere dyrker deres hobbyer mere intensivt end de andre europæiske landes befolkninger.

Danskere dyrker deres hobbyer mere intensivt end de andre europæiske landes befolkninger.

Det er ikke bare sjov og spas eller tidsfordriv, når danskerne dyrker diverse hobbyer i fritiden.

En ny undersøgelse afslører, at vi tager vores hobbyer så alvorligt, at Danmark med afstand er det land i Europa, hvor flest har trænet eller taget kurser for at forbedre evnen til at dyrke deres hobbyer. Det viser en ny rapport fra Eurostat.

41 procent af danskerne har taget kurser, der relaterer sig til deres hobby. Det er godt 13 procent mere end i Schweiz, der indtager andenpladsen på listen over hobby-dyrkende befolkninger i Europa.

»Hobbyer er ikke noget, vi bare fordriver tiden med i Danmark. De er en del af vores identitet, livshistorie og den måde, vi opfatter os selv på. Så når vi dyrker en hobby, skal det gøres ordentligt, og der skal ske en udvikling i vores evner til at dyrke den hobby. Det er en del af et billede, vi sætter sammen af os selv,« forklarer livsstilsekspert Henrik Byager og uddyber:

»Efter familie og arbejde er vores fritidsinteresser noget af det, vi taler mest om. Og når vi fortæller vores omverden om det, skal det også gerne rumme en udvikling. Vi skal kunne vise det frem på sociale medier. Vi cykler ikke bare – vi cykler den svære rute, så vi kan vise og fortælle om det. Vi lægger forventninger ind om, at de ting, vi bruger tid på, er vi også gode til,« forklarer Henrik Byager.

Vi mangler tid, men dyrker hobbyer alligevel

De tre mest populære slags aftenkurser

Søren Hansen, kommunika­tionskonsulent i forbundet FOF, der udbyder aftenkurser, peger på de tre mest populære typer af aftenundervisning lige nu.

 • Bevægelsesfag
  »Med bevægelsesfag menes fysiske aktiviteter som yoga, pilates osv. Yoga er klart den største kategori inden for det her, og det har ikke toppet endnu. Lige nu er der ca. 400.000 danskere, der går til de her bevægelsesfag på tværs af alle organisationer i Danmark. Det er denne kategori, der vokser mest lige nu.«
 • Kreative fag
  »Der er rigtig stor interesse for at udfolde en skjult kreativ åre. Det er sådan noget som at dreje ler, lave skulpturer, vaser, sy tøj til sig selv og lave ens egne smykker. Det er også et område, der har ret stor fremgang. Folk vil rigtig gerne lave noget unikt og noget, der har et meget personligt præg.«
 • Sprog
  »Før i tiden var det store sprog som tysk, engelsk og fransk, folk trænede, men det billede er anderledes i dag. Folk rejser mere og længere væk, og det betyder, at sprog som kinesisk pludselig er blevet meget populære. Folk vil gerne have en bedre oplevelse, når de rejser, så vi ser en stor interesse for alverdens sprog.«

Tid og penge driver os
Ofte investerer vi så kraftigt i vores hobbyer, at vi forpligter os til at gøre noget ud af dem, forklarer Johannes Andersen, sociolog og ekstern lektor på Aalborg Universitet.

»Vi er jo et rigt samfund, hvor det ikke er et særsyn, at folk køber en guitar eller cykel til 20-30.000 kroner for at dyrke en hobby. Og så opstår der altså en ambition om, at så skal man have noget for pengene og lære at gøre de her ting ordentligt. Vi investerer en del tid og penge, og så vil vi altså gerne have, at det er i orden,« siger Johannes Andersen.

Vores lyst til at optimere vores hobby-evner er ikke kommet ud af det blå. Gennem flere generationer har der i Danmark været en stærk uddannelseskultur på højskoler, efterskoler og aftenskoler. Og det har betydet, at undervisning i alverdens hobbyer er blevet professionaliseret og i dag gennemsyrer det danske samfund.

Forskere: Fodbold kan erstatte medicin mod folkesygdomme

En naturlig førsteplads
»Vi har jo en stor tradition for det her i Danmark, hvor forskellige forbund for folkeoplysning har udbudt kurser i alt fra pottemageri til madlavning i mange årtier. De har specialiseret sig i at lave kurser, der decideret henvender sig til hobbyer. Så der adskiller Danmark sig måske fra de andre lande,« siger Johannes Andersen.

Hos FOF, der har udbudt kurser til danskerne siden 1947 og i dag har 250.000 kunder gennem dørene hvert år, nikker man genkendende til Johannes Andersens udlægning.

»Det overrasker mig i hvert fald ikke, at Danmark ligger klart nummer et på den her liste. Vi har en meget stærk tradition for foreningerne og aftenskoler i Danmark, og gennem årene har de fået en helt særlig rolle i samfundet og i organiseringen af fritidsbeskæftigelser,« siger Søren Hansen, kommunikationskonsulent for FOF.

Test af fitness-trackere: Få styr på din sundhed

Europamestre i at gå på hobby-kurser

Så stor en andel af landenes befolkning har taget kurser i relation til deres hobby:

 1. Danmark: 41,1 %
 2. Schweiz: 27,1 %
 3. Finland: 19,9 %
 4. Tyskland: 18,4 %
 5. Holland: 18,1 %
 6. Sverige: 17,2 %
 7. Østrig: 15,9 %
 8. Luxembourg: 15,6 %
 9. Slovenien: 15,4 %
 10. Litauen: 14,1 %
 11. Frankrig: 13,4 %
 12. Tjekkiet: 13,3 %
 13. Letland: 11,9 %
 14. Norge: 11,6 %
 15. Spanien: 11,3 %
 16. Slovakiet: 10,6 %
 17. Grækenland: 10,0 %
 18. Estland: 9,9 %
 19. Malta: 9,6 %
 20. Belgien: 7,7 %
 21. Irland: 7,7 %
 22. Polen: 7,4 %
 23. Storbritannien: 7,1 %
 24. Portugal: 5,1 %
 25. Bulgarien: 5,0 %
 26. Cypern: 4,8 %
 27. Italien: 4,6 %
 28. Kroatien: 4,5 %
 29. Rumænien: 1,9 %
 30. Ungarn: 1,8 %

Kilde: Eurostat

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.