Test: Kødefterligninger dumper i test

Det ligner kødpålæg, men alle seks testede produkter er kødfri.

Det ligner kødpålæg, men alle seks testede produkter er kødfri.

»Jeg bliver sur over, at forbrugerne skal narres til at købe noget, der er så dårligt. Jeg går ind for bæredygtighed og dyrevelfærd, og at vi prøver at spise mindre kød, men jeg går ikke ind for, at forbrugerne skal trækkes med det her,« siger kokkefaglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

Foran ham og hans kollega Susan Sonne Sørensen står seks slags pålæg, der er vegetarisk eller vegansk, men alligevel minder om det kødpålæg, vi kender: frikadeller, roastbeef og kødpølse. De har smagt alle seks og er ikke begejstrede.

»Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal have så forarbejdet mad med en masse tilsætningsstoffer. Mange af produkterne bygger på vand, stivelse og aroma. Hvorfor skal vi købe det?« spørger Susan Sonne Sørensen.

»Ja, så hellere spise en grøn salat eller en bønnesalat. Der findes jo god vegetarmad, så hvorfor skal de her produkter efterligne noget, de alligevel aldrig bliver?« supplerer Thomas Rønsch Toftdahl.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal køderstatning smage

Hvis det kalder sig eller ser ud som noget, der ligger op ad kød, forventer vi, at det også smager og har konsistens derhenad.

Derudover skal det smage godt – der skal altså være god balance mellem smage som sødt, salt, syrligt, bittert og umami.

Da produkterne ikke kan sammenlignes, er de bedømt hver for sig på en skala fra nul til seks stjerner.

Vegetar-deller fra Aldi går an
De har dog begge fundet et enkelt produkt blandt de seks veganske og vegetariske pålægstyper, som de er nogenlunde tilfredse med.

De vegetariske frikadeller fra Aldi, der blandt andet består af løg, æg, olie, kartofler, peberfrugt, sojaproteinisolat og hvedegluten, smager nogenlunde.

»Hvis man lige lunede dem og kom rugbrød under og remoulade på, ville den nok være mere værd. Det virker faktisk som et reelt produkt,« siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Han og Susan Sonne Sørensen ser til gengæld ikke meget håb for den imiterede salami og roastbeef.

»Det er et meget mærkeligt produkt konsistensmæssigt. Det er som en roastbeef, der er skåret på den forkerte led. Og så har det en hæslig kunstig smag,« siger hun om ‘roastbeefen’, mens salamien får hårde ord fra Thomas Rønsch Toftdahl:

»Man bliver skuffet, for det ligner en salami. Men det minder ikke om en fødevare. Den har en kunstig smag og en sær konsistens.«

Da ‘roastbeefen’ har den højeste kilopris, ender den sidst i testskemaet.

»Vi er meget stolte af vores produkt og ærgrer os derfor over juryens bedømmelse,« lyder det i en mail fra Naturli’, der ifølge mailen har fået mange positive reaktioner på produktet fra sine følgere på Facebook.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.