Diætist: Derfor spiser man meget mere af en blandet pose

Står der en skål slik på bordet med én slags runde sorte lakridser, spiser du betydeligt færre stykker, end hvis slikskålen bugnede med vingummi, karamel, lakrids og chokolade i forskellige størrelser, former og farver.

Det fortæller Stine Junge Albrechtsen, der er klinisk diætist og forfatter til bøger om vægttab og kostvaner.

»Man øger sit indtag ret markant ved at spise blandet slik. Hjernen siger, at man skal huske at få en af hver, for i gamle dage var det jo den måde, man fik sine forskellige næringsstoffer på – ved at spise mange forskellige ting. Så hjernen er kodet til at spise forskellige farver, og jo flere farver, der er, jo mere vil folk spise,« siger hun.

Her er danskernes favorit-slik

Det kan ligefrem begrænse risikoen for at overspise slik, hvis du går uden om blandet slik.

»Køber vi en pose med det stykke slik, vi allerbedst kan lide, så bliver vi meget hurtigere mætte af det og mister lysten. Når det er varierede poser, så bevæger man sig typisk dybere ned i posen, fordi man hele tiden jagter den bedste smag,« siger Martin Kreutzer, der er ernæringsekspert og forfatter til række bøger om kost.

Jo større variation, der er i valgmulighederne, jo mere spiser man. Derfor er buffeter ikke god for den menneskelige hjerne, fortæller Stine Junge Albrechtsen. Og det kan overføres direkte til slik.

Stjerner og masker i posen
»De blandede slikposer sælger godt. Når du står i butikken, vil hjernen gerne vælge en af dem. Derfor er der ofte forskellige farver i en pose vingummi og forskellige faconer som stjerner og masker i en pose lakrids. For allerede der kommer vi til at spise mere,« siger Stine Junge Albrechtsen og tilføjer, at man hurtigere vil få nok af slikket, hvis man kun spiser den samme slags.

»Med blandede poser er det nemmere at blive ved, for når man er træt af lakridssmag, tager man lige en vingummi og så videre. Så et godt råd til at spise mindre slik er at vælge en pose med kun én slags slik.«

ingen stopklods for sukkertrangen

Vi kan blive ved med at spise søde ting, for krop og hjerne stopper os ikke. Det forklarer klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.

»Hvis noget smager surt, bittert eller salt, vil kroppen inden for kort tid få nok og stoppe vores trang til at spise videre. Da mennesket levede ude i naturen, kunne det være giftigt for os at få for meget af de smage. Men sødt og fedt skulle man give los for, fordi kroppen vidste ikke, hvornår den igen ville få de kalorier, der var vigtige for overlevelsen og kommer i form af sødt og fedt. Fra naturens hånd har der ikke været noget sødt, som det var farligt at spise for meget af. På den måde har tilgængeligheden af fødevarer indhentet vores biologi. Det gør, at vi er nødt til at begrænse os udefra – kroppens signaler gør det ikke for os,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.