Test: Apps til en bæredygtig hverdag

Kemiluppen fortæller dig, om plejeprodukter indeholder hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller kræftfremkaldende stoffer.

Kemiluppen fortæller dig, om plejeprodukter indeholder hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller kræftfremkaldende stoffer.

I takt med at bæredygtighed er kommet på dagsordenen det seneste årti, er stadig flere danskere begyndt at stræbe efter en mere bæredygtig livsstil.

Mere end ni ud af ti angiver, at de er villige til at ændre mindst ét aspekt af deres adfærd for at leve mere bæredygtigt og klimavenligt, viser en rapport, som Norstat har udarbejdet for Landbrug & Fødevarer.

Mad-anmeldelse: Jagten på øko-fastfood

Men hvordan gør man så det? Man henter en app, lyder det naturlige svar i en tid, hvor smartphones er som godt som klistret fast til vores håndflader. Og der er nok af dem.

På få år er apps, der har til formål at hjælpe dig til en mere bæredygtig livsstil, poppet frem en efter en.

Vores forbrugerjournalist har testet fem apps, der på hver sin måde hjælper til en mere bæredygtig hverdag. Se her, hvordan de klarede sig, da vi tog dem i brug.

Økohavneren: Det sværeste er at få økologisk slik


Freemi (tidligere Ta’ det)

Freemi er en app, der fremmer genbrug og bekæmper ’brug og smid væk’-kulturen. Appen har to hovedfunktioner. Du kan enten søge efter ting, som andre vil give væk gratis, eller du kan lægge ting op, som du vil forære væk gratis.

Man swiper mellem ting og trykker ’ta det’ på en ting, man vil have, og starter en chat med ejeren, så man kan aftale tid og sted for afhentning.

Vurdering: 
Appen er meget lettilgængelig og nem at forstå. Brugerfladen er overskuelig, og teknisk fungerer det godt. Der er nogle rigtig fine guide-elementer, der forklarer, at man kan tage en ven med, hvis man er utryg ved at hente ting hos en fremmed, og at man ikke skal udlevere personfølsomme oplysninger.

Det er fint at se, at appen påpeger konceptets potentielle faldgruber.

Vi tester den ved at gøre en bog tilgængelig. En kollega henter appen og trykker ’ta det’ på bogen. Straks kommer et chatvindue op, og så er vi i gang med at aftale afhentning. Det går smertefrit og hurtigt. Vi søger også på andres ting.

Her kommer imponerende mange ting frem, man kan få gratis. Søgefunktionen er nem at betjene, og det går hurtigt.

Der er et par ulemper. Vi savner, at det er angivet mere præcist, hvor tingene kan hentes. Det er udeladt af sikkerhedshensyn, men det betyder også, at man kun får en overordnet idé om, hvor langt man skal for at få tingene.

Vi savner også flere søgefunktioner – eksempelvis, at man kan skrive ’bøger’ eller ’reol’, hvis det er det, man søger. Men appen fungerer, platformen er nem at forstå, og det er en fremragende idé.

5 ud af 6 stjerner


Too good to go

Too Good To Go hjælper alt fra restauranter og bagere til supermarkeder og caféer med at undgå madspild. Det gør de ved at sætte dig i forbindelse med butikkerne, så de billigt kan sælge dig mad, de ellers skal smide ud.

Du åbner appen og angiver, hvor du befinder dig. Herefter kommer en liste af steder frem i området, som har overskydende mad til salg. Du vælger det sted, du vil købe mad fra, trykker på ’køb nu’ og indtaster dine betalingsoplysninger.

Herefter får du en kvittering, som du kan fremvise i butikken i det tidsrum, hvor du kan hente maden. Det er typisk i et vindue på 15-30 minutter.

Vurdering:
Vi logger på appen flere gange om dagen. Her på Frederiksberg er der et væld af steder, der tilbyder overskudsmad. Det er hovedsageligt sen morgen, sen eftermiddag og mellem 20 og 22, at der er mad at hente.

Men der er altid mulighed for at bestille – også selvom du først kan hente det i et tidsrum på 15 minutter 10 timer senere.

Brugerfladen er nem at overskue. Man skal lige bruge to minutter for helt at gennemskue, hvordan det fungerer, men herfra er det nemt. Teknisk virker appen upåklageligt.

Vi køber en portion mad fra morgenmadsbuffeten på Palace Hotel ud for Rådhuspladsen torsdag morgen med afhentning 10-10.15. Receptionisten nikker til kvitteringen og udleverer en bakke.

Så er det ellers op til buffeten, hvor vi fylder bakken med resterne. Det er ikke en fuld buffet, for gæsterne har naturligvis spist det meste – og mange af dem spiser endnu – men der er rig mulighed for at få rigtig meget mad for pengene.

Appen fungerer overordnet rigtig godt. Det er en fantastisk måde at undgå madspild på, mens man får billig mad.

Det eneste, der afholder Too Good To Go fra absolut topkarakter, er, at man skal hente maden i meget stramme tidsrum – ofte flere timer efter bestilling, og at man sjældent kan se på forhånd, hvad man får. Men det skal ikke afholde dig fra at prøve den – det her er en rigtig god app.

5 ud af 6 stjerner


Kemiluppen

Kemiluppen fortæller dig, om plejeprodukter indeholder hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller kræftfremkaldende stoffer.

Når du står i butikken med et plejeprodukt, åbner du appen og scanner stregkoden, og så fortæller appen dig, hvilke stoffer produktet indeholder.

Hvis produktet ikke findes i appen, kan du tage et billede af fronten og stregkoden og sende det ind, hvorefter Tænk tester varen. Idéen er, at appen skal hjælpe dig til at gå uden om stoffer, der er skadelige for dig selv og miljøet.

Vurdering: 
Vi tester appen over flere dage ved at scanne mere end 30 varer i tre forskellige butikker. I 29 tilfælde får vi straks information om, hvilke stoffer produkterne indeholder – og en beskrivelse af, hvorfor visse stoffer kan være skadelige.

I ét tilfælde får vi besked om, at en anden bruger har indsendt produktet, og at det nu er ved at blive testet.

Appens brugerflade er nem at forstå, og den er nem at bruge. Der er ikke noget med at stå og bikse med at scanne stregkoden – det sker hurtigt og smertefrit, hvorefter informationerne kommer frem på skærmen inden for få sekunder.

Det fungerer, det er nemt, og det er effektivt. Der er en imponerende database med information, og den her app gør det virkelig nemt at gå uden om miljøskadelige stoffer. Jeg er imponeret.

6 ud af 6 stjener


Lysguiden

Lysguiden er en app, der relativt hurtigt og simpelt kan hjælpe dig til at få de mest energirigtige pærer i dit hjem. Du skåner miljøet ved at nedbringe dit energiforbrug og sparer oven i købet penge.

Appen indeholder udførlig information om forskellige pærer og lyskilder, og den kan hjælpe dig med at indrette de forskellige rum i dit hjem, så du får et godt lys på den mest energibesparende måde.

Mest konkret bliver appen, når du kan finde en konkret pære og få vist det mest energibesparende alternativ. Her får du også information om, hvor mange penge du kan spare ved at skifte til det mere energivenlige alternativ.

Vurdering:
Vi går en tur rundt i undertegnedes hjem og finder de pærer, der sidder i lamperne. Pære for pære får vi appen til at vise det mest energirigtige alternativ.

Det vil koste flere hundrede kroner at skifte dem til energibesparende alternativer, men det vil også spare flere tusind kroner over de kommende 10 år. Denne funktion er appens bedste. Man får hurtig, udførlig information, der viser vejen til at gøre en forskel nu og her.

Generelt er appen lidt nørdet og teknisk. Her er mange funktioner og begreber, som man skal have en teknisk forståelse for, hvis man skal have gavn af det. Man kan med fordel læse ’om lysguiden’ under ’info’, før man går i gang.

Ellers kan det virke lidt indviklet, hvis man ikke er elektriker eller har en teknisk forståelse for belysning. Appen fungerer fint teknisk og er overskuelig. Men den kunne godt være mere pædagogisk, så alle kan være med.

4 ud af 6 stjerner


I Bike CPH

I Bike CPH viser dig et cykel-alternativ til bus, tog eller bil. Idéen er, at du ved at cykle mindsker forurening og tilmed får lidt motion.

Du åbner appen, skriver, hvor du vil hen, og trykker på ’rute’. Appen beregner nu og viser dig den hurtigste cykelrute fra dit udgangspunkt til destinationen.

Du kan også få vist en cykelrute til ladcykler (der for eksempel dirigerer dig uden om steder, hvor en ladcykel ikke kan komme igennem), og du kan se en ’grøn’ rute.

Det er en rute, hvor du ser så meget grønt som muligt på vej til destinationen. Appen fungerer som en gps – du kan blandt andet få en stemme til at guide dig.

Vurdering:
Vi starter en rute fra flere steder i København og beder appen om at vise os ruten til forskellige steder i og omkring hovedstaden. Det fungerer fint de første tre gange, men så starter problemerne.

Halvdelen af billedet bliver gråt, og derfor forsvinder halvdelen af ruten også. Andre gange bliver billedet meget pixeleret. Flere gange må vi gå helt ud af appen for at få den til at fungere igen.

Generelt er appen nem at bruge, og den er rigtig god til at vise dig, hvordan du kommer hurtigt fra A til B på cykel. Men den er også meget simpel.

Der er tale om en optimeret cykelversion af krak.dk, og mere er der ikke i det. De tekniske udfordringer støjer meget, og vi savner, at der er mere at komme efter.

Det kunne være måleinstrumenter til puls og hastighed, det kunne også være visning af steder, hvor man kan pumpe sin cykel. Det bliver lige simpelt nok.

2 ud af 6 stjerner

Alle apps er gratis og tilgængelige i App Store og Google Play. Appsene blev testet i uge 11 på en Samsung Galaxy S7.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.