Brugen af pesticider kan have alvorlige konsekvenser

– Når man ser på en vinmark, må man starte med at gøre sig klart, at det ikke er et stykke natur, siger Olivier Humbrecht, biodynamisk vinproducent fra Alsace, og fortsætter:

– Vindyrkning er basalt set unaturlig. Vi planter vinstokke meget tæt ved hinanden, selvom de helst ville gro alene som slyngplanter, der klatrer op ad andre træer.

En vinmark med 10.000 vinstokke pr. hektar er et tagselvbord for insekter, virus, bakterier og svampe med vinskimmel, meldug og gråskimmel som de største trusler mod en god høst af sunde druer.

Forskning afslører: Økologi og sundhed følges ad

Ved et kraftigt angreb kan det meste af høsten gå tabt, og hvis blot tre procent af druerne er angrebet af meldug, vil det give vinen en bismag.

Siden 1850’erne har løsningen været forebyggende sprøjtning ─ først med svovl, og fra 1950’erne et kemisk våbenarsenal af over 100 syntetiske sprøjtemidler.

– Arbejderne i marken er dem, der bliver mest påvirket af sprøjtemidlerne, og som vinbonde er det faktisk min største bekymring, sagde Nicola Turonet, vinbonde i Provence, i 2015 til tidsskriftet Økologisk.

Cape Towns vinstokke tørster – men økologi hjælper

Ved konventionel vinavl bruges cirka 660 mg syntetiske sprøjtemidler pr. kilo druer. Konventionelle vinmarker, der udgør 3,7 procent af fransk landbrugsjord, står for 20 procent af fransk landbrugs årlige forbrug på 65,000 tons pesticider. Bordeaux bruger alene 3.320 tons pr. år.

En analyse foretaget i 2012 af Générations Futures viste, at hår fra 15 vinarbejdere fra Bordeaux indeholdt 11 gange flere pesticidrester end hårprøver fra folk, der boede langt væk fra vinmarker.

Børn, der går i en af de 132 skoler, som er nabo til vinmarker, er også i farezonen. En test foretaget af France2 TV i 2016 viste spor af op til 44 pesticider i hårprøver fra 20 børn fra fire skoler i Gironde-regionen – heraf 24 pesticider, der enten var forbudt eller klassificeret som farlige.

Forskere undersøger mistanken om en sammenhæng mellem udsættelse for kemi (inklusive sprøjtemidler) i dagligdagen og den stigende forekomst af kræft, hormonforstyrrelser og autisme hos franske børn siden 1980.

Test: Apps til en bæredygtig hverdag

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.