Her er fotografens råd til at tage bedre billeder med mobilen

Kameraet i mobiltelefonen kommer på arbejde, når vi skal dokumentere stort og småt: hyggelige dage med familien, og ungernes sjove påfund. Især hvis billederne skal gemmes, er det rart, at de viser det vi gerne vil have dem til.

Det kan virke lidt uoverskueligt at finde rundt i alle mobilens kameraindstillinger, men ifølge Michael Altschul, der har mere end 27 års erfaring som fotograf, er historien i billedet det vigtigste.

– Historien er altafgørende, når man tager billeder. Hvor spændende er den for en selv og for andre? Brug et øjeblik på at find ud af, om det er noget du og andre vil kigge på igen, eller er der en masse skrammel på billedet af det eller den person, som du egentlig ville fotografere? Overvej om det er bedre at skifte perspektiv, og vær opmærksom på, hvad der er ude i siderne, som ikke fortæller historien. Det der er med i billedet, skal være relevant for historien. De fleste mennesker har det med på billedet, de gerne vil have og en masse, de i bund og grund ikke vil have med. Det er fordi de har glemt, hvad de ville fotografere, siger Michael Altschul.

Vil du have dansk Netflix til 17 kr.? På Bredbånd.dk kan du læse en stor guide til, hvordan det kan lade sig gøre

Den rutinerede fotounderviser anbefaler også at tænke i billedets komposition; hvad der skal være med og ikke mindst ikke med.

– Lav en spændende komposition, der gør billedet spændende at kigge på. Tænk over, hvad der skal være med og hvad der ikke skal være med på billedet. Det handler også om, hvor meget luft, der er i siderne og i top og bund. Hvilken vej kigger personen på billedet? Det er vigtigt i forhold til, hvor meget luft, der er, forklarer han.

Her er de bedste streamingtjenester til hele familien

Det er nemt at stå på sikker afstand og zoome ind på motivet.  Det giver bare ikke de bedste billeder, vurderer Michael Altschul.

– Når man zoomer på en smartphone, bliver kvaliteten hurtigt ødelagt. Så det er meget bedre at gå tættere på. Man kan, som udgangspunkt, ikke komme for tæt på. Gå også gerne lidt ned i knæ, og tag billedet lidt nedefra. Det giver en enorm dynamik i historiefortællingen, fortæller Altschul.

Det smarte ved at have et kamera i mobilen er, at man kan have det med overalt. Men er det godt nok, og hvornår bør man investere i et spejlreflekskamera? Det kommer blandt andet an på, hvor meget man vil kunne redigere sine billeder, mener fotografen.

– Mobilkameraerne er efterhånden blevet rigtig gode, og man kan købe forskelligt tilbehør og bruge forskellige apps, der gør billederne endnu bedre. Men i forhold til et rigtigt kamera, har man ikke de samme tekniske muligheder for at redigere billedet bagefter, siger han.

Sådan kan du spare tusindvis af kroner på tv og streaming

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.