Udnyt juletræet: Se, hvad du kan bruge det til efter jul

I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost.

I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost.

Juletræet kan gøre meget godt, også når juletræspynten er pillet ned efter jul. Udnyt både grene og stamme udenfor såvel som indenfor.

Her er nogle idéer til, hvordan du kan genbruge juletræet.

Beskyt dine roser med grene fra juletræet
Fra januar til april kan temperaturen nå helt op på +20 grader på sydsiden, når solen skinner. Og står solen lige ned på dine rosenplanter, stiger planternes fordampning. Er jorden samtidig bundfrossen i rodzonen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud og dør.

For at beskytte roserne mod vintersolen, kan du klippe grenene af dit juletræ og stikke dem ned i jorden foran rosenplanterne, som skygge.

Husk også, at podningsstedet på rosenplanterne helst skal være dækket af 5-10 cm jord eller kompost. Hvis podningsstedet udtørrer, dør hele planten.

NB! Grangrene er til gengæld ikke særlig effektive som beskyttelse mod frost fx i forbindelse med sarte stauder. Her er det bedre at dække stauderne med et tykt lag blade med et tyndt jordlag over for at forhindre bladene i at flyve væk.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Brug grantræet fra haven som juletræ – år efter år

Brug juletræstammen som brænde
Grantræ er udmærket brænde, trods myter om det modsatte. Sav stammen i passende stykker og lad træet tørre mindst en sæson og helst hen over de tidlige forårsmåneder, da brændet tørrer mest her.

Lav klatregrene til ærterne
Gem grangrenene til sommer og brug dem som klatregrene for dine ærter i køkkenhaven. Her kan du også bruge grene fra vinterbeskæringen af dine løvfældende buske.

Kværn juletræet til flis til haven
Med en flishakker kan du lave flis af dit juletræ. Juletræsflis er godt som topdressing i surbundsbede med fx rhododendron. Granflis er længe om at blive nedbrudt og har dermed en længere virkning end en topdressing med løvblade.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan laver du en solid juletræsfod

Få juletræet afhentet efter jul
I nogle kommuner kan du i januar sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation, hvor det vil blive afhentet og lavet til kompost. Tjek din kommunes hjemmeside for info. Du kan naturligvis også selv aflevere juletræet på genbrugspladsen.

Plant træet ud i haven
Du kan bruge et grantræ fra din have til juletræ igen og igen, hvis du tager de rigtige forholdsregler i forhold til at rodstikke træet, grave op og plante ud igen efter jul.

Find selv på flere ideer
Det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvordan du kan genbruge juletræet efter jul, og der er også mange, der vil hjælpe din fantasi på vej. Hold derfor øje med institutioner, landmænd, dyreparker og lignende, der kan bruge dit juletræ som legetøj eller foder til dyr.

Du kan vælge at forlænge juletræets liv ved at plante det ud i haven eller i en krukke. Arkivfoto.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: 10 gode råd om udendørs julelys og lyskæder

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.