Har du styr på din forskudsopgørelse? Det skal du have – gerne nu

Du bliver sikkert allerede træt, når du læser ordet: Forskudsopgørelse. Desværre er den ikke til at komme udenom, og det er bedst for din skat og økonomi, hvis du opdaterer den i begyndelsen af året.

Læs også på MY DAILY SPACE: Danmarks største it-skandale: Forstå sagen om Skat og EFI på få minutter

Hvad er en forskudsopgørelse?

Betragt forskudsopgørelsen som et budget for de penge, du forventer at tjene, og de fradrag, du forventer at få for det kommende år.

Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og dit fradrag samt den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat. Skat bruger de tal til at beregne, hvor stor din trækprocent skal være i det kommende år.

Jo mere præcis din forskudsopgørelse er, desto mere vil dine udgifter til Skat blive fordelt ud over hele året.

På den måde undgår du en stor regning i slutningen af året. Hvis der er stor forskel på din forskudsopgørelse og årsopgørelsen i slutningen af året, vil du enten blive bedt om at betale en restskat, eller du vil få penge tilbage.

Og lad os lige slå det fast med det samme: Ham din kammerat, der altid blærer sig med, at han får 5.000 tilbage i skat, er ikke heldig. Han er bare dårlig til at udfylde sin forskudsopgørelse.

Hvornår får du din forskudsopgørelse?

Skat beregner din forskudsopgørelse i løbet af efteråret. Det sker på baggrund af de oplysninger, der er i din seneste fuldendte årsopgørelse. Oplysningerne i forskudsopgørelsen for 2019 kan være et eller to år gamle.

Oftest vil de bygge på din årsopgørelse fra indkomståret 2017, medmindre du har ændret forskudsopgørelsen i 2018. Derefter modtager du din forskudsopgørelse i november. Det sker hvert år.

Hvornår skal du rette din forskudsopgørelse?

Du kan opdatere din forskudsopgørelse løbende gennem hele året, hvis der sker ændringer i dit liv, der påvirker, hvor meget du skal betale i skat.

Eksempelvis hvis du går fra SU til din første løn, hvis du hopper et løntrin op, bliver fyret, køber en bolig, omlægger lån, bliver selvstændig og så videre.

MEN det er stadigvæk en fordel for dig, hvis du retter forskudsopgørelsen tidligt på året, så dit fradrag bliver jævnt fordelt ud over årets resterende måneder. På den måde sikrer du, at du får det samme udbetalt hver måned, og undgår samtidig et skattesmæk sidst på året.

Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.

Hvor retter jeg min forskudsopgørelse?

Du kan se og rette din forskudsopgørelse i TastSelv.

Hvis du vil se, hvad du faktisk har tjent, fået i fradrag og betalt i skat sidste år, finder du det i din årsopgørelse.

Kilde: Skat.dk og Skatteministeriet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.