Test: Er der uønsket kemi i reklamegaver som smarte nøgleringe, USB-stik og høretelefoner?

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har som led i et fælles nordisk tilsynsprojekt i 2018 kontrolleret, om såkaldte give-away-produkter (reklamegaver) overholder reglerne for indhold af regulerede kemiske stoffer.

Kontrollen viste, at langt de fleste overholdt reglerne inden for kemikalielovgivningen. Dog var der to produkter, som indeholdt bly over grænseværdien i henhold til EU’s RoHS-regler.

Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Kemikalieinspektionen har derfor indskærpet salgstop mod det ene produkt, som var en lille højtaler. Det andet produkt, som var et USB-stik, blev ud fra en samlet vurdering anset som mindre alvorligt.

Kemikalieinspektionen har kontrolleret 14 elektriske og elektroniske produkter og to tekstilprodukter. Produkterne blev solgt hos virksomheder, der forhandler give-away-produkter, og et enkelt give-away-produkt blev anvendt af et busselskab.

Det fællesnordiske tilsynsprojekt blev gennemført, da det var vurderingen, at reklameprodukter ofte er billigt produceret, da de gives bort.

Test: Skadelig kemi i 20 deodoranter

Derved var vurderingen, at der kunne være en risiko for overtrædelse af reguleringen af kemiske stoffer.

Den danske kontrol er en del af et fælles nordisk kontrolprojekt af give-away-produkter i samarbejde med Norge, Sverige, Finland og Island.

Samlet er der kontrolleret mere end 100 firmaer, primært importører og distributører i de nordiske lande. Ca. 250 produkter er kontrolleret.

Fællesrapporten om kontrolprojektet offentliggøres maj 2019. Men allerede nu kan resultaterne fra fælleskontrollen ses her.

Test: Dyre cremer er fyldt med usund kemi

Fakta

Reklamegaver (give-away-produkter) er noget, som en virksomhed giver gratis væk, når eksempelvis kendskabet til en virksomhed eller et produkt skal øges (branding). Det kan være ved messer, åbent hus-arrangementer, koncerter, events, festivaler eller sportsarrangementer.

Give-away-produkter bruges også i forbindelse med salg af blade og fastfood og kan ligeledes udleveres under eksempelvis fly- og busrejser og hos læger, tandlæger og på hospitaler.

De elektriske og elektroniske produkter blev XRF-screenet for indhold af tungmetaller og brommerede flammehæmmere. Herefter blev udvalgte dele af de enkelte produkter analyseret for bly, kviksølv, cadmium, krom VI, PBB eller PBDE, jf. RoHS-bekendtgørelsen.

Tekstilerne blev analyseret for azofarvestoffer, jf. REACH-forordningen, indgang 43. Stofferne benyttes til at farve tekstil- og læderprodukter.

KILDE: MST.DK

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.