10 tegn på, at din Barbie-dukke er guld værd

Barbie-dukken er et fænomen, de fleste kender, og hvis du bare var en nogenlunde gennemsnitlig pige, da du var lille, har du højst sandsynligt haft en hel del af de populære dukker.

Myndigheder advarer: Legetøj købt på nettet kan være livsfarligt

Hvis du stadig ligger inde med dine gamle Barbie-dukker, er det nu, du skal læse med, for din samling kan muligvis være mange penge værd.

Barbie-entusiasten Anette Rose guider dig her til at finde ud af, om lige netop din gamle Barbie-dukke kan indbringe dig et klækkeligt beløb.

Eksperter: Derfor skal du undgå stærke farver på børneværelset

  1. En Barbie, ”der har ondt i sine fødder”, kan typisk være penge værd

Nogle Barbier har flade fødder, mens de typiske dukker har en fod, der passer til en højhælet sko. Men der findes også en slags Barbie-fod, som er mere speciel end andre, og som vidner om, at du har fingrene i en Barbie af værdi.

– Den første Barbie blev lavet 9. marts 1959, og Barbierne fra den tid havde huller med en metalcylinder i deres fødder, så de kunne stå på en stander, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

Så dyk ned i bunken af Barbie-dukker for at undersøge, om der skulle være hul i nogle af dine Barbiers fødder. Det kan i bogstaveligste forstand godt betale sig at finde sådan et eksemplar. I dag sælges den første Barbie i perfekt stand til 80.000 kroner.

Find vej i app-junglen: 4 lærerige apps til børn

  1. En sur Barbie burde få dit pengegriske smil frem

Det er typisk de gamle Barbier, som i dag er penge værd. Derfor vil flere af rådene i denne artikel guide dig til, hvordan du kan identificere de ældre af slagsen.

Og det kan du blandt andet ved at kigge på din Barbies mund:

– De gamle Barbier smiler aldrig stort. De viser ikke tandsmil. I stedet ser de lidt højtidlig ud, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

Derimod er der ”smil og glade dage” i ansigtet på de nyere Barbier af slagsen. De tøver ikke med at vise deres Colgate-smil!

  1. Mange tror fejlagtigt, at deres Barbie er meget værd, på grund af dette

Anette Rose fortæller, at der er en del, som uberettiget går rundt og tror, at de har fingrene i et dyrt samlerobjekt, blot fordi deres Barbie bærer et stempel med ’1966’ over lænden.

– Stemplet er mere vildledende end vejledende. Barbier, som er produceret helt frem til år 2000, har dette stempel på lænden. Det betyder IKKE, at Barbien er blevet produceret i 1966, understreger Anette Rose, der indrømmer, at hun selv ville misforstå det, hvis hun ikke vidste særlig meget om Barbier.

– Stemplet betyder, at Mattels copyright blev registreret i 1966, tilføjer Anette Rose til DBA Guide.

  1. Det er et godt tegn, hvis din Barbie er stemplet her

Det er ikke kun, hvad der står på stemplet, som kan være spændende, når det kommer til Barbie-dukker. Du kan også få en fornemmelse for Barbies værdi ud fra, hvor stemplet er sat på dukken. Anette Rose fortæller nemlig, at de gamle Barbier er stemplet på numsen.

Har du en halvgammel-halvny Barbie, vil stemplet være placeret på lænden, og samtidig kan du lede inde under hårgrænsen i nakken efter endnu et stempel med årstal på de nye Barbier.

  1. Hvis der står dette land efter ’Made in’ på stemplet – ja så er din Barbie højst sandsynligt penge værd

Når du har fundet stemplet på din Barbie, så tag brillerne på og stil skarpt på teksten. Det kan nemlig i sig selv give en god indikation af, om din Barbie er guf for samlere:

– Du er rigtig godt på vej, hvis der står ’Made in Japan’ på din Barbie. Det var nemlig her, de første produktioner af Barbierne blev lavet. De næstældste Barbier er blevet til i Korea, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

En Barbie fra nyere tid vil typisk være lavet i Indonesien eller i Kina.

  1. Hvis Barbien ofte kan klare sig uden børste, er du godt på vej

Et andet kendetegn ved de gamle Barbier – som ofte er dem, der er penge værd, er deres hår.

– De gamle Barbier har ikke det lange, lange hår. De har ofte den karakteristiske hestehale eller er kort- eller semilanghåret, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

Så hvis du har en Barbie med sådant hår, ja så er det muligvis et dyrt samlerobjekt, du har i hånden. Der findes selvfølgelig undtagelser, og en af dem har vi selv fundet. For der er et eksempel en Barbie, som i dag er mange penge værd, og hvis hår går helt ned til fødderne. Find hende på listen i faktaboksen.

  1. I dette tilfælde er det ikke godt at have begge ben plantet solidt på jorden

Som tidligere beskrevet, er Barbies fødder meget forskellige. Nogle Barbier har meget smalle, små fødder, som passer til høje hæle, mens andre har flade fødder.

– Du kan sortere de pige-Barbier med flad fod fra, for de gamle Barbier står på tæer, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

Men der er selvfølgelig undtagelser, for det er ikke altid KUN de gamle Barbier, der er penge værd. Barbies kusine ’Francie’, som ikke er mange år gammel, har for eksempel en flad fod, og hun er en god sjat penge værd i dag. Find hende på listen, her.

  1. Rødhåret er de mest attraktive

Det skal ikke være op til os at bedømme, om du synes, rødhåret piger er flottere end piger med en anden hårfarve. Men vi kan i hvert fald afsløre så meget, at i Barbie-verdenen, giver det mest værdi, at din Barbie er rødhåret. Disse Barbier blev der nemlig produceret færre af end dem med for eksempel lyst hår.

Rødhåret Barbier kaldes også for ’titan-Barbier’.

  1. Bare lige for at være sikker … det her skal du selvfølgelig også have noteret dig

Det giver måske sig selv, men der vil nok alligevel være folk, som ikke har skrevet sig dette bag ørerne:

Når du nu går ned og henter din gamle samling af Barbier frem, så skal du selvfølgelig være sikker på, at dukkerne er ’Barbier’ – altså dukker produceret af Mattel – inden du overhovedet giver dig i kast med denne tjekliste.

– Er det en ægte Barbie, står der ’Mattel’ i ryggen eller på numsen, fortæller Anette Rose til DBA Guide.

  1. Har du et dyrt samlerobjekt i hånden, så er disse ting vigtige at huske på

Én ting er, om du er så heldig at have en af de dyre Barbier liggende på loftet. Et andet spørgsmål er, i hvilken stand din dukke er i, og om hun har tilbehøret i orden.

Er håret uglet, eller har din krølhåret Barbie ikke længere krøller, ja så er det ikke et stort problem. Det findes der mange råd for på nettet, og Anette Rose har også selv en hel del tips og tricks – så lad ikke dét trække ned i prisen. Samlere burde ikke se det som et breakingpoint.

Det kan tusch til gengæld være. Tusch er ifølge Anette Rose tæt på umuligt at få af. Hvis der er tusch på alle de mulige ”reservedele” på Barbien, så kan du bedst redde det med noget bumsecreme, og så en tur i ovnen med din Barbie (tjek lige den mere specifikke guide på nettet, før du giver dig i kast med det).

Om Anette Rose

Anette Rose har samlet på Barbier i 15 år, og det har resulteret i, at hun i dag har over 200 Barbier. Nogle af dem er placeret i glasmontre i stuen, mens andre er blevet forvist til entreen. Anette Rose bestyrer i sin fritid Facebook-gruppen ’Barbiesamleren – for Barbie og Fashion Doll Collectors’.

8 gamle Barbie-dukker, der er steget i værdi

1. Denne Barbie kan du høste omkring 4.000-5.000 kroner for

Får du lyst til at gå på stranden, når du kigger på din Barbie? Så er det måske en dyrebar dukke, du har fingrene i. Anette Rose fortæller nemlig, at dukken, som du kan se på billedet, iført en orange bikini, med en net-”dragt” udover, er gået hen og blevet 4.000-5.000 kroner værd, hvis æsken er med.

Hun hedder ’Twist ’n Turn’ og er fra 1967 – også kaldet en ’nr. 1160’. Dukken blev solgt med forskellige hårfarver, og dukken er i dag attraktiv i alle hårfarverne.

2. En af de første Barbier med midterskilning

Dukken hedder ’American Girl’ og er solgt i 1965. Hun er iført Golden Glory-tøj. I dag kan du forvente at få omkring 2.000-3.000 kroner for dukken – og noget mere, såfremt du også har æsken til hende.

3. Omkring 5.000-7.000 kan du få for denne Barbie, som blev solgt i butikkerne i 2003

Det er ikke kun de gamle Barbiedukker, der i dag er mange penge værd. Også, Collector Edition-Barbien, kan du score en god sjat penge på at videresælge.

– Denne dukke er jeg selv lidt lun på. Hun har en fantastisk flot gråblå kjole på. Dengang i 1700-tallet designede de kjolerne så brede, at man måtte gå sidelæns ind ad døren, fortæller Anette Rose.

Barbiedukkens nummer er 53991, og Anette Rose siger, at du nok godt kan forvente at få 5.000-7.000 kroner for et eksemplar.

4. Denne dukke er den bedst sælgende – og hun er samtidig steget en smule i værdi

En Barbiedukke behøver ikke være sjælden, før den er penge værd. Det er den her Barbie et godt eksempel på:

– ’Totally Hair’ hedder den bedst sælgende Barbie, og hun udkom i 1991. I dag kan du godt sælge hende og få lidt penge ud af det. Men nok ikke meget mere end højst 500 kroner, hvis den er i sin æske. Men det er en pæn stigning i forhold til, hvad man gav for hende dengang, fortæller Anette Rose.

5. Den rene Askepot-historie

Barbien er iført Friday Night Date-tøj. Hun er en ”serverings-Barbie”, men ligesom med Askepot, der også slidte, slæbte og servede for folk, er denne Barbie nu endt med at blive en eftertragtet én.

I dag kan du forvente at få omkring 2.000-4.000 kroner for hende, i uåbnet æske. Barbien er den fjerde i rækken af Barbier, der blev udgivet i 1960.

6. ’Hun er populær, fordi hun er lækker’.

Barbie ‘Peaches n’ cream’ kom i første omgang på markedet 1985. Hun er iført en stor ferskenfarvet kjole med hvid, glimtende overdel og flot hår.

Barbiedukken kunne meget vel ligge på dit barns værelse, for i 2010 blev hun genudgivet. I dag kan du forvente at få omkring 1.200-1.500 kroner for hende i den oprindelige udgave og i æske.

7. Denne Barbie er solgt for 80.000 kroner

I 1959 udkom den første Barbie. Ligesom farven på TV-skærmen dengang, var Barbien klædt i en sort og hvid ”badedragt”. Hendes hår var sat op i en hestehale, og hun så lidt sur ud. Den første Barbie er blevet set solgt for over 80.000 kroner.

8. Denne Barbiedukke blev solgt i butikkerne i 2002
– I 2002 kom der en gravid og rødhåret 56663 Midge-Barbie-dukke på markedet. Hendes gravide mave var aftagelig og lavet som en magnet. Den blev i begyndelsen hevet af markedet, fordi folk blev forarget over, at Barbie/Midge kunne blive gravid. Det på trods af, at man havde lavet hende med en vielsesring på, fortæller Anette Rose.

Kilde: DBA Guide

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.