Professor: Følg tre råd og vær med til at gøre verden bedre

Professor i forbrugeradfærd Jessica Aschemann-Witzel giver sit bud på, hvordan du kan være med til at redde verden.

Professor i forbrugeradfærd Jessica Aschemann-Witzel giver sit bud på, hvordan du kan være med til at redde verden.

Forbrug mindre, genbrug mere og gå på jagt efter oplevelser i stedet for dimser.

Sådan lyder tre råd til dig, der som forbruger vil være med til at løse verdens problemer.

Rådene kommer fra professor i forbrugeradfærd Jessica Aschemann-Witzel, der har talt med Videnskab.dk.

Råd nr. 1: Justér forbruget – støt ny teknologi

Vi skal blandt andet blive bedre til at forbruge ting, som er skabt med hjælp fra noget, vi ellers ville have smidt ud, mener professoren.

Et eksempel er mad med protein fra kartofler. Vi producerer et væld af kartofler i Danmark. Mange af dem bliver brugt til at lave stivelse. I den proces er protein i kartoffelsaft et biprodukt, som ikke bliver brugt til fødevarer.

Læs mere på Videnskab.dk: Så billigt er det at få Danmark til at køre på kun grøn energi

Men kartoffelprotein er faktisk mere bæredygtigt end mange andre typer proteiner – så tænk, hvis man kunne bruge det i andre madvarer i stedet for eksempelvis soja eller protein fra dyr, som det kræver drivhusgasser af opdrætte.

»Vi skal indstille os på at være åbne over for biprodukter. Hvis vi ændrer vores forbrug, så vi for eksempel spiser kartoffelprotein eller køber varer med genbrugte materialer, bliver det muligt at leve mere bæredygtigt, selvom vi ikke nedsætter vores forbrug,« siger Jessica Aschemann-Witzel, professor i forbrugeradfærd på Institut for Virksomhedsledelse – MAPP – ved Aarhus Universitet.

Råd nr. 2: Vær nøjsom og hold det simpelt

Jessica Aschemann-Witzel anbefaler også, at vi køber meget mere genbrug, både når det gælder ting og tøj. For jo mere, vi kan bruge noget, der allerede er skabt, des mindre nyt kræver vi.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan man træne sin viljestyrke?

En måde at få mere gang i genbrug kunne måske være ved at etablere og støtte store varehuse med lutter genbrug, som det er set i blandt andet Schweiz og Sverige.

Vi kan også arbejde på at gøre det til en del af vores identitet at nøjes med mindre.

»Det lyder lidt gammeldags, men det ville være godt, hvis vi kunne lære os selv at finde glæde i den nøjsomhed, som vores bedsteforældre har haft, men på en ny måde,« siger professoren og uddyber:

»Hvis vi arbejder på at gøre det til en trend at holde det simpelt og at gøre det til en del af vores identitet og selvforståelse eksempelvis at gå på jagt i køleskabet og gøre det til en udfordring at lave mad af restprodukter for at undgå madspild,« siger Jessica Aschemann-Witzel.

Læs mere på Videnskab.dk: Du kan spise mange fødevarer længe efter udløbsdatoen

Råd nr. 3: Køb oplevelser i stedet for ting

Hvis du gerne vil sætte dit forbrug ned, kan du begynde at fokusere på, at det sandsynligvis er alt muligt andet end ting, der gør dig lykkelig.

Lykkeforskning peger på, at du i stedet skal søge kontakter til og oplevelser med andre mennesker.

»Kigger man lidt efter i litteraturen, vil man se, at en søgen efter lykke faktisk kan ændre det forbrug, man har,« siger Jessica Aschemann-Witzel.

Hun henviser til et studie fra det amerikanske fra Harvard University, hvor forskere giver råd til, hvordan du bør bruge dine penge for at komme nærmere lykken.

Brug pengene på andre, køb små glæder i stedet for store, og køb flere oplevelser, lyder tre af forskernes opfordringer i studiet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Må jeg genbruge min vandflaske?

Cirkulær økonomi: Vejen til et bæredygtigt forbrug?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.