Din kylling er proppet med vand

Kan man stole på, at der er ni procent vand i kyllingebrystfileter, når det står på pakken?

Svaret er i flere tilfælde nej, viser en analyse, som Fødevarestyrelsen har foretaget for DR’s forbrugermagasin “Kontant”, af seks forskellige mærker af kylling tilsat vand.

Fem af de seks testede produkter indeholdt mere vand, end der var deklareret på emballagen. F.eks. indeholdt Budget brystfilet tilsat 9 pct. vand ikke ni procent tilsat vand, men 19,6 pct. tilsat vand.

Test: Sprøjtemidler i økologisk grønt – disse supermarkeder beskytter dig bedst

Salling Group, der bl.a. står bag Føtex og Bilka, kan ikke forklare, hvorfor kyllingens vandindhold er dobbelt så højt, som pakken angiver.

– Det synes jeg, I skal snakke med industrien om. Hvis de har en god forklaring, synes jeg, de skal give den, siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Salling Group, til “Kontant”.

Men industrien i form af Danmarks to største kyllingeslagterier, Danpo og HK Scan, vil ikke medvirke i “Kontant” og forklare, hvordan der sniger sig ekstra mængder vand ind i kyllingen.

Sandt eller falsk? 5 myter om svinekød

Selv 100 pct. kylling indeholder for meget vand
Fødevarestyrelsen har også analyseret tre produkter, der bryster sig af at være “100 pct. kylling”. Det viser sig dog, at to ud af tre testede produkter indeholder for meget vand og dermed ikke opfylder kravene i lovgivningen.

Det gælder bl.a. De 5 Gaarde Herregårdskylling uden tilsat vand – et produkt, der blev målt til at indeholde 8,4 pct. vand. De 5 Gaardes direktør, Claus Hviid, vil imidlertid ikke anerkende analyseresultaterne.

– Det er Danpo, der slagter og håndterer vores kyllinger. Jeg er tilfreds med den dokumentation, jeg er blevet forelagt, og fastholder derfor, at kyllingerne fra De 5 Gaarde ikke er tilsat vand/lage, siger han til “Kontant”.

Ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer skyldes den forhøjede mængde vand et naturligt højere vandindhold i kyllingen, men det afviser firmaet Aviagen, der står for den genetiske udvikling af kyllinger, skriver dr.dk.

De eneste produkter, der består testen, er Vores Fjerkræ brystfilet uden tilsat vand og Rose Toscana Brystfilet tilsat 8 pct. vand.

Du kan se alle de testede produkter på dr.dk.

Test: Hvilke fiskeolier er gode? Et produkt frarådes

Fakta om tilsat vand
  • Europa-Kommissionen har defineret, hvor meget vand en kylling naturligt må indeholde for at kunne kaldes kylling.
  • Den definition har de lavet for at sikre, at forbrugerne i hele EU får en ensartet kvalitet.
  • Det er på baggrund af den definition, at Fødevarestyrelsen kan måle, hvor meget ekstra vand der er i kyllingen, når den har været igennem slagteriernes processer.
  • Det ekstra vand kalder man ’tilsat vand’.

Kilde: Dr.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.