Gør bilen ferieklar – sydens varme øger risikoen for denne skade

Ifølge Epinions rapport ’Sådan Rejser Danskerne 2019’ har danskerne cirka otte millioner rejser ud af landet om året. 23 procent af udlandsrejserne foretages i biler, der i tusindvis drøner over den dansk-tyske grænse i de kommende måneder.
En måling, som FDM har foretaget, viser, at temperaturen i en bil, der holder parkeret i solen, godt kan snige sig op omkring 70 grader.
Ifølge Carina Bukkehave, der er direktør hos bilrudespecialisten Carglass, kan de sydligere himmelstrøgs varme forårsage øgede spændinger i bilens forrude og få ruden til at revne.
– Du kender nok følelsen af at sætte dig ind i en brandvarm bil, der kun kan afkøles for langsomt. Det er oplagt at skrue helt op for bilens aircondition, men når kølig luft på fem-syv grader blæses direkte op på en glohed forrude, opstår der spændinger i glasset. Det resulterer hvert år i danskere, der vender hjem fra sommerferien med revner i ruden, der kunne være undgået, forklarer Carina Bukkehave og pointerer:
– Man kan virkelig spare sig for meget besvær, hvis man selv går bilen grundigt efter, inden man sætter sig bag rattet og vender snuden sydpå. Det giver tryghed og en sikker, behagelig tur, og det betaler sig at snuppe potentielle problemer i opløbet.
Hun anbefaler, at man gennemgår følgende tjekliste med gode råd til en ferieklar bil:
– Dækkene: Før du kører på ferie, bør du se efter, at der er det rigtige lufttryk i dækkene, og at der er tilstrækkeligt dækmønster. Efterhånden som dækkene slides, bliver egenskaberne i forhold til både stabilitet, aquaplaning og opbremsning kun dårligere, og det samme gælder derfor sikkerheden. Og husk, at dæktrykket ofte skal hæves, når bilen har fuld oppakning og hele familien ombord, hvis køreegenskaberne skal være optimale.
– Olien: Hvis der ikke er olie nok på bilen, risikerer du, at motoren havarerer. Tjek derfor oliestanden på bilen, og husk, at bilen bør have stået stille i cirka et kvarter inden aflæsningen, for at du tydeligt kan se niveauet på oliepinden og få en nøjagtig måling. Det er også en god idé at have en lille oliedunk med på ferien, hvis der bliver behov for at fylde på undervejs.
– Forruden: Start med at pudse forruden både ud- og indvendigt, så trafikfilm, der især i solen reducerer sigtbarheden markant, kommer ordentligt af. Gå så ruden efter for stenslag. Har du stenslag i ruden, kan selv de allermindste nemlig let forværres og udvikle sig til større revner på lange bilture – ikke mindst når turen går sydpå, hvor ruden typisk udsættes for større temperaturudsving end herhjemme.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.