Beregning: Kloden kan få ekstra skov svarende til USA’s areal

Der er plads til mange flere træer på planeten, og vi kan lige så godt komme i sving med at plante dem, for det er den bedste måde at bremse klimakrisen på. 

Sådan lyder budskabet i et nyt studie i tidsskriftet Science, skriver Videnskab.dk

»Vi ved alle, at genplantningen af verdens skove kan spille en stor rolle i vores kamp for at bremse klimaforandringerne, men vi har endnu ikke haft nogen videnskabelig forståelse af, hvor stor en betydning det kunne have,« fortæller Thomas Crowther, professor ved det tekniske universitet ETH Zürich og en af forskerne bag studiet, i en pressemeddelelse. 

»Vores forskning viser ganske tydeligt, at genplantningen af skov er den bedste løsning på klimaforandringerne, der er til rådighed i øjeblikket,« tilføjer han. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere om CO2-aflad: Du kan ikke kompensere for dine flyveture ved at plante træer

Kæmpe computerberegninger bag
Forskerne har fået en computer til at kigge på og evaluere skovdækket af 78.774 satellitfotos, der hver dækker 0,5 hektar.

Ved at inddrage information om blandt andet nedbør, højde over havet og jordforhold, når de frem til, at Jorden har plads til 1,7-1,8 milliarder hektar ekstra skov.

Hvis hele det kortlagte areal blev fyldt med skov, ville det kunne bremse klimaforandringerne betragteligt, mener forskerne bag.

»Vores forskning præsenterer en kalkule for en global handlingsplan, der viser, at ny skov kan gendannes mange steder på planeten,« siger Jean-François Bastin, der er hovedforfatter bag studiet og postdoc ved ETH Zürich.  

FN’s klimapanel skriver i en rapport fra 2018, at det skal plantes en milliard hektar mere skov i 2050, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at holde den globale opvarmning nede på 1,5 grader til den tid. 

Man har ikke før haft tal på, hvorvidt det var muligt, men det har man altså nu, mener forskerne bag. 

De vurderer således, at de massivt mange træer ville kunne optage 205 milliarder ton kulstof, eller hvad der svarer til to tredjedele af det menneskeskabte kulstof i atmosfæren, der er udledt siden den industrielle revolution. 

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

Forsker: To tredjedele er forkert
Forskernes beregninger holder dog ikke helt, når de påstår, at den nye skov ville kunne optage 205 milliarder ton kulstof. Det mener seniorforsker Thomas Nord-Larsen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

»Det betyder, at påstanden om, at to tredjedele af den menneskeskabte udledning kan håndteres ved hjælp af skovrejsning, er forkert,« forklarer han. 

Problemet ligger i, at forskerne anvender en gennemsnitlig kulstofmængde på 114-120 ton kulstof per hektar i de nye skove i deres beregninger.

Men ifølge FAO’s skovstatistik fra 2015 er den gennemsnitlige mængde kulstof i over- og underjordisk biomasse 74 ton per hektar – i Danmark er gennemsnittet 65 ton kulstof per hektar. 

»Ud fra disse grove gennemsnit kan man derfor anslå, at det kun var muligt at opnå 61-64 procent af potentialet på 205 milliarder ton kulstof,« påpeger Thomas Nord-Larsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Regn ikke med, at CO2-opsugende teknologi er nok til at redde klimaet

Sådan har klimaet forandret sig over millioner af år 

Lækket FN-rapport: Klimaet løber løbsk allerede ved 1,5 grads stigning

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.