Er det lovligt at købe kopivarer på nettet?

Hej Camilla
Jeg har i lang tid kigget på et par dyre designersolbriller, men jeg kan ikke helt få mig selv til at bruge så mange penge på dem.

Derfor har jeg overvejet at købe en kopi. Jeg ved godt, at det ofte er fupbutikker, der sælger kopivarer, men hvis jeg kan få et par billige solbriller, som ligner de originale, er det måske værd at spare de penge.

Men nu er jeg blevet i tvivl. For er det overhovedet lovligt at købe kopivarer?

Hilsen
Sofia

Brevkassen: Vil annullere min ordre, men kan ikke få fat i webshoppen – hvad gør jeg nu?

Kære Sofia
Det er faktisk ikke ulovligt at købe kopivarer til sig selv – forstået på den måde, at du ikke kan straffes for det, så længe det er til eget brug. Men det er ikke helt risikofrit.

Designvirksomheder ved typisk godt, at deres varer bliver efterlignet. Derfor får de toldmyndighederne (SKAT) til at holde ekstra øje med efterligninger af deres varer og tilbageholde dem.

Hvis det er en efterligning, kan virksomheden kræve, at varen bliver destrueret, hvis den er blevet sendt fra et land uden for EU. I sådan et tilfælde har du ikke ret til erstatning.

Hvis SKAT ikke mistænker solbrillerne for at være en kopi, kan du til gengæld blive pålagt at betale told og moms for at modtage dem. Så er de ikke længere så billige.

Hvis varen sendes fra et EU-land, kan du risikere at blive trukket i retten, hvis designvirksomheden mistænker dig for at ville sælge solbrillerne videre.

Derudover er der ofte en sammenhæng mellem salg af kopivarer og fupbutikker. Du løber derfor også den risiko, at varen aldrig bliver sendt til dig, eller at du modtager en anden kopivare, end den du har købt.

Så selvom det er lovligt at købe kopivarer, er det måske værd at gøre sig nogle overvejelser inden.

Venlig hilsen
Camilla

Brevkassen: Fik en ekstra pakke – er det mit ansvar at sende den retur?

FAKTA
Svaret er givet af Camilla Engel Post, der er chefjurist hos den danske certificeringsordning e-mærket, der arbejder for tillidsfuld e-handel mellem kunder og erhvervsdrivende. Camilla har arbejdet med familieret, it-ret og forbrugerrettigheder siden 2001.

Brevkassesvaret blev bragt første gang d. 19/4 2017.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.