Vinekspert advarer: Her må du aldrig stille de dyre dråber

http://online.digital-advisor.com/aff_c?offer_id=4354&aff_id=3854

Mange kender oplevelsen: Man har lige været en tur nede hos vinhandleren og har købt en dyr flaske vin fra Italien, Frankrig, eller Spanien.

Man kommer hjem, og fluks sættes den ind i vinreolen i stuen, så man kan se på den og glæde sig til den rette lejlighed, hvor den skal frem på bordet.

Sådan påvirkes du af alkohol ved forskellige promiller

Men ifølge ekspert i vinopbevaring Jakob Dau, CEO i Wineandbarrels, gambler du med din vins kvalitet, hvis flaskerne ikke bliver opbevaret korrekt – og stuen er slet ikke det rette rum.

Forskel på vin
Der er stor forskel på opbevaringspotentialet af vin. Langt størstedelen af den vin, danskere køber, kan drikkes med det samme – og skal helst drikkes inden for et års tid.

Som tommelfingerregel har vin lagret på egetræsfade et længere potentiale, mens vin modnet i stålfade hurtigere mister balance og finesse. Når det er sagt, kan man ødelægge en vin på blot et par dage, hvis man bærer sig rigtig dårligt ad.

Denne type alkohol feder mindst

Køligt og konstant
Høj temperatur er den nemmeste måde at ødelægge en vin på. Vin udvikler sig gennem indviklede kemiske reaktioner i flasken, og jo varmere den er, des hurtigere sker disse reaktioner.

Udviklingen sker mest harmonisk ved 13 grader, mens en 23 grader varm stue accelerer modningshastigheden til det ottedobbelte. En kølig kælder eller et vinkøleskab sikrer opbevaring uden temperaturudsving.

Grøntsager kan hjælpe dig hurtigere af med dine tømmermænd

Mørkt og godt
Sollys er en anden af vinens store fjender, og uv-stråler ødelægger både duft og smag. På samme måde som varme, fremskynder strålerne vinens modningsproces i en sådan grad, at vinen hurtigt overskrider sin holdbarhed eller udvikler sig i en helt forkert retning.

Vinflaskernes mørke glas er til for at bremse lyset, men det er dog stadig et must at dække vinen til. Alle vinkøleskabe har glaslåger med uv-beskyttelse, der sikrer vinen mod sol.

Ned at ligge
Er din vin udstyret med propper af kork, skal flaskerne opbevares liggende. Hvis de står op, er proppen nemlig ikke i kontakt med vinen og tørrer derfor ud. Og da kork er et fleksibelt materiale, krymper proppen, så ilt kan sive ind i flasken.

Ilt og vin er en dårlig kombination, der hurtigt ender med, at vinen oxiderer, på samme måde som et overskåret æble, der ligger fremme og bliver brunt.

Rystende læsning:
At have sin vin stående oven på køkkenets køleskab er et regulært fuldt hus i dårlig vinpleje. Der er varmt, lyst, flaskerne står oprejst og sidst men ikke mindst bliver vinen udsat for minivibrationer fra kølemotoren.

De små, konstante rystelser river vinen fra hinanden. Af samme årsag er det en dårlig ide at tage vin med sig hjem i flyet, hvor den på få timer kan rystes til at smage komplet anderledes.

Dette problem er også til stor frustration for flyselskaber, der gerne vil servere god vin for kunderne. Regulære vinkøleskabe er derfor konsekvent udstyret med vibrationsdæmpere, der forhindrer rystelserne at ødelægge vinen.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.