Udendørs opbevaring af grøntsager om vinteren

Bl.a. grønkål og rosenkål kan med fordel blive stående i haven, og plukkes når de skal anvendes.

Bl.a. grønkål og rosenkål kan med fordel blive stående i haven, og plukkes når de skal anvendes.

Nedkøling af fødevarer tjener til at bremse naturlige nedbrydningsprocesser. Kød rådner også i køleskabet, det tager bare meget længere tid, end hvis det opbevares ved stuetemperatur.

Det samme gør sig gældende for frugt og grønt, der modner (og siden rådner) langsommere i køleskab. Selv friske æbler eller nyopgravede kartofler bliver hurtigt bløde og kedelige ved stuetemperatur.

Men pladsen i et køleskab er begrænset, og har man ikke en kælder eller et decideret viktualierum kan det være svært at finde vinterplads til høsten fra køkkenhaven, frugttræerne eller store mængder varer købt i sæson.

Derfor giver det god mening at opbevare eller nedkøle fødevarer udendørs om vinteren.

 • Det sparer strøm til nedkøling i køleskabet
 • Det giver mindre madspild
 • Man kan gemme flere fødevaren til senere brug
 • Gør man det rigtigt, bliver den sensoriske kvalitet bevaret.

Nogle typer grøntsager, fx kål, holder endda længere ved lavere temperaturer end køleskabets og klarer i nogle tilfælde endda let frost.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan bruger og indretter du viktualierummet

Kan du langtidsopbevare grøntsager udendørs?
Ja, men der er visse betingelser, der skal være opfyldt, for at frugt og grønt kan opbevares gennem længere tid udendørs på en overdækket terrasse, under et tagudhæng eller i skur og garage:

 • Der skal være frostfrit – visse kåltyper og rodfrugter kan godt klare frost i begrænset omfang.
 • Fødevarerne skal ligge så mørkt som muligt.
 • Fødevarerne skal beskyttes mod skadedyr som fugle, mus og rotter. Forrådet skal altid holdes tørt. Børst gerne jord af fødevarerne, inden du lægger dem til langtidsopbevaring, men undgå at vaske dem.
 • Sorter fødevarer med ormhuller, rådpletter eller stødmærker og spis dem først.
 • Brug tremmekasser, flade papkasser eller kasser af Flamingo® som er tildækket
 • Efterse jævnligt kasserne og fjern det, der er begyndt at rådne.
 • Hold også øje med, om der dannes kondens i opbevaringsbeholderne. Hvis du bruger tætsluttende emballage, er det en god idé at lave udluftningshuller i den.
 • Hvis der er for tørt er det en god ide at spraye med vand i kassen/rummet. De fleste grønsager holder længst ved en relativ luftfugtighed på 90-100%RF

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: 10 gode råd: Spar penge og energi, når du laver mad

Hvordan opbevares grøntsager udendørs?
Langt de fleste grøntsager kan opbevares udenfor om vinteren – eller i det mindste i skur eller garage. Nogle grøntsager klarer sig fint frost og kan blive stående, hvor de vokser.

Jordskokker, porrer, rosenkål, grønkål og de nyere sorter af flerårskål er grøntsager, der med fordel kan blive stående i jorden og graves op, når de skal bruges. Porrer skal dog graves op inden der kommer hård frost.

Krydderurter som timian, salvie, franskestragon, persille og fennikel kan også blive stående i jorden og plukkes efter behov. Hvis der kommer sne, vil snelaget isolere, så planterne klarer frosten, men bliver det hård barfrost må planterne dækkes godt til med blade eller andet isolerende materiale.

Grove rodfrugter kan graves op og sættes tæt sammen i en 30-40 cm dyb rende, du graver i tør jord nær huset. Dæk bagefter renden til med jord, blade og evt. isoleringsmåtter.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Rotter i boligen

Kartofler, der ikke er spist i sommerens løb, skal graves op senest i efterårsferien (uge 42), som tidligere blev kaldt kartoffelferien. Undtaget er aspargeskartofler, som skal graves op inden 1. august eller tidligere.

Kartofler tåler ikke frost og skal opbevares, hvor temperaturen aldrig kommer under 4-5 grader, fx i et frostfrit skur eller i kraftige flamingokasser tæt på huset.

Hvis temperaturen kommer under 4 grader omdannes stivelsen til sukkerstoffer, så kartoflerne bliver søde og uspiselige. I meget hårde frostperioder kan det dog være svært at holde temperaturen i kasserne over 4 grader, så hold øje med frostskader.

Giv evt. kasserne en gang ekstra isolering, eller sæt dem ind i et køligt rum.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Klap kaloriehesten: Disse grøntsager gavner mest

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.