Det vidste du (måske) ikke om årets uhyggeligste dag

Butikkerne bugner nemlig med halloweenslik i lange baner, uhyggelig pynt og kostumer. Og det samme gør sig gældende for forlystelsesparker som Tivoli, der åbner op for en smukt udsmykket have, der også emmer af uhygge.

Men hvorfor er det nu lige, vi hvert år markerer denne dag, og hvor kommer al den uhygge fra? Halloween kan spores langt tilbage i tiden og stammer oprindeligt fra den gamle keltisk tradition ‘Samhain’ – en festival, der markerer høstsæsonens afslutning.

Læs også på MY DAILY SPACE: Derfor skal du spise gurkemeje

De troede dengang på, at grænserne mellem de levende og døde blev mere flydende 31. oktober. De døde kunne altså komme tilbage og lave ballade med de levende, hvilket vi i dag kender som ‘slik eller ballade’.

Tilbage i 610 indførte den daværende pave Bonifacius IV allehelgensdag, der skulle være en officiel helligdag til minde om alle martyrer. I 731 blev dagen så fastlagt til den 1. november, hvor man ikke kun skulle mindes martyrer, men alle de helgener, der ikke havde deres egen helligdag.

I år 998 blev der tilføjet endnu en allehelgensdag, 2. november, så man også kunne mindes alle andre, der var gået bort i løbet af det forgangne år.

I forbindelse med reformationen i Danmark slog man de to dage sammen, så 1. november blev en mindedag for alle døde kristne. Og som alle vores andre højtider fejrer vi også allehelgensdag aftenen før – 31. oktober.

Læs også på MY DAILY SPACE: Sådan får du græskar med i din madlavning

Det vidste du (måske) ikke om halloween

  • Ifølge en gammel myte siges det, at hvis man tager sit tøj på på vrangen og går baglæns på halloweenaftenen, så vil man med sikkerhed se en heks ved midnat.
  • Græskar er ikke bare til pynt, de er nemlig med til at skræmme onde ånder væk. Og er derfor også grunden til at de placeres ved vores hoveddøre.
  • Det samme gør sig gældende med uhyggelige masker, der også er med til at skræmme onde ånder væk så de, som en gammel myte siger, ikke overtager menneskets sjæl.
  • Vær ikke bange når du ser en edderkop på halloweenaftenen. Det siges nemlig at være en ånd fra en kær afdød, der våger over dig, og der bare gerne vil sikre sig, at du har det godt.
  • Hvis du derimod ser en flagermus på halloween, skal du derimod være mere bange. En myte siger nemlig, at ser man en flagermus på halloweenaftenen, så står du over for en dårlig tid.
  • Hvis du er bange og har angst omkring halloween, så lider du helt sikkert af samhainofobi, der betyder frygt for halloween.
  • Hvert år afholdes danmarksmesterskabet i kæmpegræskar i Tivoli i København. Men vidste du at det tungeste græskar i verden vejer 911 kilo? Det er selvfølgelig at finde i Guiness rekordbog.
  • USA tager myten med sorte katte, der bringer ulykke alvorligt. Man må nemlig ikke adoptere en sort kat, når det er halloween, da det varsler om ulykke.
  • Amerikanerne elsker halloween og bruger hele 46 milliarder kroner på højtiden. De fleste penge bruges på slik, pynt og fester og selvfølgelig kostumer. Men en stor del bruges også på kostumer til halloween kostumer til deres kæledyr.

Kilder: f-danmark.dk, jp.dk, alphageek.dk

Læs også på MY DAILY SPACE: Lækkersulten – lav cookies med Smarties

10 (u)lækre snacks til halloween


Sjov katte-/hundekurv

Maksimer missens efterårstrivsel med en græskarformet kattekurv! I denne efterårsagtige katteiglo kan katten puste ud efter en kattestrofal og uhyggelig halloweenfejring, og græskarret kan også trykkes sammen til en skålformet kurv. Igloen passer selvfølgelig også perfekt som hundekurv til små hunde!

Køb den her*.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.