Find unikke gaver: Her er Europas bedste julemarkeder

Manchester_julemarked

Manchester_julemarked

Den søde juletid nærmer sig, og snart dufter der brunt og brændt i de granpyntede gader.

Vil du gerne have et ekstra skud julestemning og finde gaver til dine kære, der ikke er hyldevarer i hjembyens butikker, er det måske i år, du skal tage en smuttur udenlands i december. Mange europæiske storbyer byder nemlig på spændende julemarkeder i højtiden.

Danskerne er vilde med storbyferier – faktisk er det den foretrukne rejseform for fire ud af ti danskere, viser vores internationale rejseundersøgelse. Og juletiden er ingen undtagelse. De europæiske metropoler ligger inden for en relativt kort rejseafstand, hvilket gør dem oplagte til en forlænget weekend op til jul, siger Lasse Skole Hansen, der er dansk presseansvarlig for momondo.dk, og fortsætter:

De europæiske julemarkeder er ret forskellige, fordi de bærer præg af de lokale traditioner. Derfor giver et julemarkedsbesøg også en lille forsmag på, hvordan man fejrer julen på f.eks. tysk eller spansk manér. Du kan bl.a. smage de mange variationer af højtidens varme, krydrede vindrik, vi kender som gløgg på vores kanter, eller købe lokalt kunsthåndværk til familie og venner, som ikke bliver gengangere under juletræet.

Momondo.dk guider her til de bedste europæiske julemarkeder i 2019

Nürnberg, Tyskland: Christkindlesmarkt

Hvert år aflægger 2 mio. mennesker det Nürnbergske julemarked en visit – og det er med god grund, at markedet er så populært. Nürnbergs julemarked går helt tilbage til det 17. århundrede, og med sine 180 stande er det et af de største i Tyskland. Markedet ligger i den gamle bydel og kan spottes på lang afstand på grund af sine rød/hvide farver. Varm dig på en kop med den lokale blåbærgløgg Heidelbeer Glühwein. Den serveres med en lang række traditionelle delikatesser såsom Nürnberger Lebkuchen (honningkager med chokoladeovertræk) og de legendariske grillede Nürnberg-pølser, hvis opskrift stammer helt tilbage fra 1497. julemarkedet er åbent fra 29. november til 24. december.

Billetter t/r fra 1.190 kr. fra København til Nürnberg på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Stockholm, Sverige:  Stortorget julmarknad

Stortorget julmarknad i hjertet af Stockholms Gamla Stan er et traditionelt julemarked, der kan prale af byens bedste beliggenhed. Det åbnede første gang i 1837 og er Sveriges ældste julemarked. Det fordeler sig på 41 små røde stande, der passer perfekt ind i byens historiske rammer, hvor du kan købe alt fra karameller over kunst til keramik. Gå ikke glip af svenske julelækkerier som peberkager og safranboller eller specialiteter som elgkød, røgede pølser og rensdyr. Julemarkedet er åbent fra 23. november til 23. december.

Billetter t/r fra 940 kr. fra København til Stockholm på momondo.dk* med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

 

Prag, Tjekkiet: Julemarked i den gamle bydel

Prag placerer sig i toppen, når det kommer til julemarkeder. Byen er fyldt med dem, men sæt kurs mod den gamle bydel, hvis du vil opleve Prags bedste julestemning. Her ligger små træboder side om side med udsigt til et kæmpe juletræ, og de skuffer ikke, hvad angår souvenirudvalget: smykker, stearinlys, krystaller, glas og trælegetøj. Madboderne serverer blandt andet traditionelle tjekkiske retter som grillet svin og blodpølse, og de nydes med fordel med den lokale honningvin medovina. Prags julemarkeder starter 30. november og holder åbent til 6. januar 2020.

Billetter t/r fra 991 kr. fra København til Prag på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Madrid, Spanien: Mercado de Navidad

Madrids største plads, La Plaza Mayor, forvandles i december måned til et traditionelt julemarked, der blev afholdt første gang i 1860. Markedets 140 stande sælger varer i alle afskygninger, fra små bibelske figurer, som markedet er særligt kendt for, til spøg og skæmt-artikler, som spanierne narrer hinanden med d. 28. december. Denne dag er Spaniens svar på vores 1. april. Julemarkedet holder åbent fra 22. november til 31. december.

Billetter t/r fra 460 kr. fra København til Madrid på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Napoli, Italien: San Gregorio Armeno

Napolis charmerende gade San Gregorio Armeno fyldes med liv omkring jul, hvor strøgets mange butikker sælger små figurer, der afbilder Jesu fødsel, i alle afskygninger. En lokal tradition foreskriver, at byens beboere designer deres egen version af begivenheden (en såkaldt presepe), så det er ikke ualmindeligt at se Jesus og Maria iblandt pizzabagere, eksotiske dyr og karikaturer af en række berømtheder. Når du har kreeret din egen version, er det oplagt at dykke ned i traditionelle napolitanske julelækkerier som rococo-småkager, susamielli-kager og dybstegte struffoli-boller. Julemarkedet har – som et af de eneste – åbent hele året rundt, men der bliver skruet ekstra op for julehyggen i december.

Billetter t/r fra 1.103 kr. fra København til Napoli på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Manchester, England: Albert Square

Traditionerne omkring julemarkeder opstod oprindeligt på fastlandet i Europa, men briterne haler langsomt ind på os. Særligt Manchesters julemarked, der findes på byens Albert Square, er et besøg værd. Her kan du boltre dig blandt 300 stande fordelt i flere sektioner: et internationalt marked, et fransk marked, et tysk marked og et familievenligt marked. Sidstnævnte kan endda prale af en skøjtebane. På markedet kan du købe alt fra håndværksvarer til delikatesser fra hele Europa, men madboderne er det virkelige trækplaster. De har et bredt internationalt udvalg, og bayersk strudel, franske crêpes og tyske flammkuchen (pizzalignende brød med ost og kød) er bare et lille udsnit af, hvad der venter dig. Markedet er åbent fra 9. november til 23. december.

Billetter t/r fra 626 kr. fra København til Manchester på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Riga, Letland: Julemarked i den gamle bydel

Den lettiske hovedstads største julemarked er som taget ud af et eventyr. Det er placeret på Cathedral Square i hjertet af Rigas historiske bycentrum. Pladsen er optaget på Unescos verdensarvsliste, og den skuffer ikke som ramme om standene, der tilbyder massevis af lokalt producerede varer. Trælysestager, stearinlys og hjemmestrik er bare et lille udpluk af, hvad du kan finde. Få varmen med gløgg, og hold dig ikke tilbage fra brændte mandler, glaserede honningkager og lokalt røget kød. Glem desuden ikke at købe et glas af den berømte lettiske honning med hjem. Julemarkedet er åbent fra 1. december til 6. januar 2020.

Billetter t/r fra 777 kr. fra København til Riga på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

København, Danmark: Tivoli

Vores egen hovedstad har også fundet vej ind på listen. Københavns mest traditionsrige julemarked findes i Tivoli, som bekendt er en af verdens ældste forlystelsesparker. Markedet er omringet af juletræer, der er oplyst af tusindvis af lys, og hyggen fuldendes med duften af brændte mandler. Skøjtebanen er den sidste detalje, der gør markedet til et sandt eventyr. De små stande tilbyder et stort udvalg af hjemmelavet håndværk og brugskunst og ikke mindst de danske juleklassikere gløgg og æbleskiver. De sultne må desuden ikke snyde sig selv for Tivolis populære flæskestegssandwich. For første gang i år kan de besøgende i haven også opleve et ti meter højt juletræ, der er dekoreret med 3.000 glimtende Swarowski-krystaller. Jul i Tivoli er åben fra 16. november til 5. januar 2020.

Billetter t/r fra 986 kr. fra Aalborg til København på momondo.dk med udrejse 5. december og hjemrejse 8. december.

Pristjekket er udført den 11. november 2019 på momondo.dk og gælder for returbilletter på økonomiklasse for en person. Alle ruter er direkte. Priser og tilgængelighed garanteres ikke.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.