Minister bakker op om borgerforslag: Ukrudtsmiddel kan blive ulovligt

Et nyt borgerforslag sigter efter et totalforbud mod privates brug af sprøjtemidler.

Et nyt borgerforslag sigter efter et totalforbud mod privates brug af sprøjtemidler.

“Øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer.”

Beskrivelsen af ovenstående borgerforslag er ikke til at misforstå. Og måske bliver det snart en realitet. Pr. 21. november 2019 har mere end 52.000 danskere tilkendegivet deres støtte til forslaget.

Idet forslaget rundede de 50.000 støtter, skal Folketinget tage stilling til det – og det har miljøminister Lea Wermelin (S) og flere andre partier i Folketinget allerede gjort til DR.

– Det er min klare ambition, at vi skal have forbudt brugen af sprøjtemidler på private arealer. Præcis hvordan er vi i gang med at undersøge, siger Lea Wermelin til DR.

Danmark har i EU-regi tidligere godkendt brugen af glyfosat – aktivstoffet i Roundup – frem til og med 2022, da EU’s undersøgelser ikke viser, at stoffet er skadeligt for mennesker og natur. Men flere lande, f.eks. Tyskland, Frankrig og Østrig, undersøger allerede, hvordan det kan forbydes.

Ifølge DR vil miljøministeren gøre noget lignende – og hun får støtte fra bl.a. SF og Enhedslisten.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Danskernes forbrug af sprøjtemidler i haven falder

Biodiversiteten er truet
Kvinden bag borgerforslaget er Christiane Bjørg Nielsen, der er voldsomt indigneret over, at sprøjtemidlerne stadig er at finde på hylderne i landets byggemarkeder og havecentre.

– Jeg bliver så edderarrig. Der kommer en rapport om, at biodiversiteten har det så dårligt, og så står de grønne dunke stadig i byggemarkedet. Hvorfor er der ikke nogen voksne, der fjerner dem, spørger Christiane Bjørg Nielsen i et interview til Politiken.

Sprøjtemidler truer biodiversitet
Rapporten, Christiane Bjørg Nielsen henviser til, kommer fra IPBES, der svarer til FN’s klimapanel, IPCC, blot med fokus på liv i stedet for klima.

Den fastslår, at jordens mangfoldighed af liv, biodiversiteten, er ved at blive udpint af menneskets jagt på flere og flere områder til især at dyrke landbrug, skovbrug, fiskeri og havbrug. Fugle, regnorme og bier er blandt de dyr, som er alvorligt ramt af forbruget af pesticider.

Foruden Christiane Bjørg Nielsen står en række andre personer opført som medunderskrivere. Herunder Erik Arvin, der er professor emeritus i vandforsyning ved DTU, og som har arbejdet med vandkvalitet og vandforsyning i hele sin karriere.

Privates brug af sprøjtemidler forstyrrer
Erik Arvin mener ikke, at man skal undervurdere effekten af et forbud mod sprøjtemidler i private haver, selvom langt hovedparten af sprøjtegiften anvendes i landbruget.

– Man skal huske, at mange af vandforsyningerne i Danmark ligger i bynære områder. Der spiller de private haver, haveforeninger og ejendomsselskaber med deres grønne områder en stor rolle – især når man spreder pesticider ud på grusgange og flisegange, hvad midlerne faktisk ikke er godkendt til, siger Erik Arvin til Politiken.

Salget af sprøjtemidler er faldende
Udviklingen i salget af sprøjtemidler til private har gennem mange år været faldende. Ifølge en rapport fra Miljøstyrelsen lå salget på 63 tons ukrudtsmidler, mosmidler, svampemidler og skadedyrsmidler i 2007. I 2016 lå salget på 20 tons, et fald på knap 70 procent.

Til sammenligning blev der solgt 2.651 tons aktivstof til både private og landbruget i 2017. Salget siger ikke nødvendigvis noget om forbruget.

Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan får du en giftfri have

Producent afviser kritik
I Danmark er der allerede krav til, at koncentreret Roundup skal stå bag lås. Selv mener producenten bag Roundup ikke, at der er et problem med at anvende produktet, hvis man følger anvisningerne.

– Roundup er et godkendt ukrudtsmiddel med en meget god miljøprofil. Når brugsanvisningen læses og følges nøje, er Roundup et effektivt middel til bekæmpelse af ukrudt, som man trygt kan anvende i private haver, har Helle Ketils, Operational Coordinator i Monsanto, tidligere sagt til Videncentret Bolius.

Europæisk borgerforslag har over en million underskrifter
Tidligere har EU modtaget 1,3 millioner underskrifter fra EU-borgere i en såkaldt ECI-underskriftsindsamling mod glyfosat. ECI er EU’s borgerinitiativ, og når de indsamler en million underskrifter, skal EU overveje at tage forslaget til efterretning. Kampagnen er fra dansk side bl.a. blevet støttet af Danmarks Naturfredningsforening.

– Det er jo en helt fantastisk opbakning fra EU’s borgere, og resultatet viser, at stadigt flere europæere forstår de problemer, som sprøjtegifte fører med sig, har Rikke Lundgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, tidligere sagt.

Brugen af glyfosat er i EU-regi forlænget til 2022. Enkelte lande har dog overvejet at forbyde aktivstoffet i Roundup tidligere end det.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Er det o.k. at bruge Roundup i haven?

Sådan undgår du ukrudt nemt og effektivt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.