Det kribler og krabler i juletræet: Sådan undgår du uventede gæster til jul

Traditionen tro fælder vi hvert år et juletræ eller henter det på nærmeste gadehjørne for så at placere det midt i stuen til stor fryd juleaften.

Men når træet kommer ind i vores hjem, myldrer det frem med hundredvis af biller, småfluer, bladlus, ørentvister, edderkopper og andre småkravl. Jo længere ude i naturen du har hentet træet, jo flere insekter gemmer der sig i træet.

– Det traditionelle juletræ er et grantræ, og lige netop et grantræ er en rigtig hule for insekter og smådyr. Der er mange gode gemmesteder både i grenene, under barken og i koglerne, hvor dyrene kan gå i dvale, når det er koldt udenfor, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Sådan får du juletræet sikkert hjem

Det er ifølge Claus Schultz stort set umuligt ikke at få insekter med inden døre, når man inviterer naturen indenfor i form af et ægte grantræ, men der er ingen grund til at lade lidt kriblen og krablen ødelægge julehyggen.

– Der falder naturligvis nogle dyr af under fældningen af træet og på turen hjem, men det er svært helt at undgå at få dyr med indenfor. Sandsynligheden for at få en skovflåt eller andre skadedyr med hjem er dog meget lille, og der er derfor ingen grund til panik, siger Claus Schultz.

Udnyt juletræet: Se, hvad du kan bruge det til efter jul

Tre tips til at undgå en invasion af insekter
Når træet kommer indenfor, vil mange af insekterne gå i chok over temperaturforandringen, mens andre vil krybe ind under paneler eller andre køligere steder i boligen.

Varmen er også med til at udklække små æg på træet og vil dermed øge antallet af småkryb.

Hvis du gerne vil undgå, at dit hjem bliver invaderet af små insekter, kan du følge tre simple tricks, der kan hjælpe dig af med en stor del af småkravlet:

  • Bank juletræet hårdt mod jorden, så ryster man mange af dyrene af
  • Sæt juletræet uden for et par dage, inden du tager det ind i stuen
  • Spul eventuelt juletræet med en vandslange

Sådan laver du den perfekte flæskesteg

Julemad: Æbleskiver på tre måder

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.