Sådan undgår du en revnet forrude på kør selv-skiferien

Tusindvis af danskere pakker bilen og drager mod sneklædte løjper i uge syv.

Faktisk drager over 200.000 danske borgere ifølge Danmarks Statistik på skiferie i februar – langt størstedelen i skolernes vinterferie i uge syv – og tidligere undersøgelser har vist, at omkring to ud af tre vælger bilen som transportmiddel til skidestinationen.

5 lette tips: Begynd træningen til skiferien nu, og undgå skader

5 tips til kør selv-skiferien

De færreste er dog klar over, at de ekstremt kolde temperaturer, der ofte hærger skisportsstederne i nattetimerne, kan resultere i en dyr ekstraregning til ferien.

Selv de mindste stenslag i din bils forrude kan nemlig udvikle sig til store revner i kulden.

– Ved temperaturskift kan glas bevæge og udvide sig, og derfor kan et lille brud i din bils forrude hurtigt udvikle sig til en alvorlig revne. Jo større og hurtigere temperaturudsving glasset udsættes for, jo hårdere er det ved ruden, fortæller Carina Bukkehave, der er direktør hos bilglasspecialisten Carglass, og opfordrer:

– Efter en kold nat, hvor forruden er frosset til, er det jo kun naturligt at skrue helt op for varmen og blæse den varme luft op på ruden, men er der bare et lille stenslag, kan det altså nemt få ruden til at revne – så tjek ruden, inden du begiver dig af sted.

Farlig tendens: Fire ud af ti bilister undlader vigtig behandling

Kan din bilrude klare et syn?
At et stenslag eller en revne i bilens forrude ikke må hæmme førerens udsyn, er står klart for de fleste.

Siden synsreglerne på området for et par år siden blev skærpet, har man hos Carglass dog oplevet, at mange er i tvivl om, hvad der gælder.

– En tommelfingerregel er, at både revner, misfarvninger og stenslag anses som fejl, hvis de hæmmer udsynet, uanset hvor på ruden skaden er. I praksis er det op til den enkelte synsmand at vurdere, om en skade hæmmer udsynet. Og det er størrelsen på et stenslag, der afgør, om vi kan reparere det, eller om ruden skal skiftes, og i udgangspunktet kan stenslag, der ikke er større end en tokrone, repareres, siger Carina Bukkehave.

Trist tendens: Stigende antal trafikulykker

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.