Klagede over hotelstjerner – og fik penge tilbage

Lever hotellet, du har booket, ikke op til det antal af stjerner, rejsebureauet angiver? Så kan du klage og måske få en pæn sum penge tilbage.

I hvert fald er en sag faldet ud til en hotelgæsts fordel, efter at gæsten klagede over, at hotellet ikke leve op til de fire stjerner, rejsebureauet.

Pakkerejse-Ankenævnet har nemlig afgjort, at en forbruger har krav på et afslag på 3.300 kroner i rejsens pris, fordi rejsebureauet ikke kunne bevise, at det ved købet havde oplyst om, at hotellet havde tre en halv stjerne.

De 14 dummeste og sjoveste spørgsmål og klager fra flypassagerer

Forbrugeren mente, at hun var blevet lovet et firestjerners hotel. Også hotellets rengøring og standard var utilfredsstillende, og det lovede fitnesscenter manglede.

– Hotellets kategori, fx symbol eller antal stjerner, og hotellets faciliteter i øvrigt har ofte betydning for vores valg af rejse og hotel. Det er derfor ikke nok, at rejsebureauet ved købet nøjes med at henvise til, at du kan finde oplysningerne i for eksempel en brochure eller på en hjemmeside, forklarer forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Susanne Aamann og understreger:

– Loven siger, at du skal have dem på fx en mail eller en PDF-fil, så du har et bevis for, hvad der blev aftalt ved købet.

Klager over hotellets standard udgør hver fjerde af sagerne i Pakkerejse-Ankenævnet. Det viser ankenævnets årsberetning for 2018, skriver forbrug.dk.

Brevkassen: Så let kan du klage over spam-mails

Her er de produkter vi danskere klager mest over, efter vi har købt dem

Manglende faciliteter
I den konkrete sag havde forbrugeren ud over antallet af stjerner også klaget over hotellets standard og rengøring, som hun fandt utilfredsstillende.

Der manglede også et fitnesscenter på hotellet, selvom det blev lovet i materialet fra rejsebureauet.

Rejsebureauet benægtede, at forbrugeren havde klaget i forbindelse med indkvarteringen, og mente desuden ikke, at forbrugeren kunne dokumentere sin klage.

Flyselskaber gør erstatning for forsinkede fly besværlig – sådan får du din kompensation

Ankenævnet vurderede i den konkrete sag, at rejsebureauet – selv hvis forbrugeren havde klaget på stedet – ikke ville have kunnet afhjælpe hotellets utilfredsstillende standard og rengøring blot ved at flytte forbrugeren til et andet værelse. På det punkt havde rejsen derfor også en mangel.

– Hvis faciliteterne på hotellet eller rengøringen er utilfredsstillende, skal rejsebureauet løse problemet, for eksempel flytte dig til et andet hotel. Er det ikke muligt for rejsebureauet at finde en løsning, kan det være en mangel, og du vil kunne have ret til fx et afslag i prisen, siger Susanne Aamann.

De her oplysninger skal du have om pakkerejsen

Når du køber en pakkerejse, skal du ifølge lov om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer på et varigt medium, fx en mail, blandt andet have oplysninger om:

  • Rejsemål, transport og rejserute
  • Rejsens samlede pris inklusive alle afgifter og tillæg, du skal betale
  • Indkvartering, fx beliggenhed, væsentlige faciliteter, hotellets kategori (rejsebureauets egen kategorisering af hotellet (fx stjerner/symboler) samt hotellets kategori i forhold til reglerne i det land, du skal rejse til)
  • Turistmæssige ydelser, fx er det en gruppetur, hvilket sprog taler guiden, hvis en guidet tur indgår i aftalen mv.
  • Reglerne for afbestilling samt om det er muligt at tegne en afbestillingsforsikring
  • Risiko for aflysning – fx gennemføres rejsen kun, hvis det er et bestemt antal tilmeldte
  • Rejseudbyderens navn
  • Din mulighed for eller forpligtelse til at tegne en rejseforsikring

Du skal have oplysningerne ved bekræftelsen af aftalen. Du skal have alle de oplysninger, som du har fået, inden du bestilte rejsen.

Kilde: Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.