Halloween-gys til ungerne: Her er gode film til børn i alle aldre

Søndagsavisen.dk tjener muligvis penge på link i artiklen

Fra midten af oktober kan man hos filmudlejningstjenesten Blockbuster se en tydelig stigning i både leje og køb af gyserfilm – også til børn.

Sidste år var den mest populære film til børn “Monsterfamilien”, hvor en hel familie trylles om til monstre. Filmen er tilladt til alle over syv år, og det er vigtigt at være opmærksom på netop barnets alder, når man vælger film til sine børn, fortæller direktør i Blockbuster Casper Hald.

Genialt! Sådan får du dansk Netflix til 20 kr. – og adgang til et hav af gyserfilm

– Medierådet for børn og unge har lavet et mærkningssystem, som de fleste af os nok kender, og her kan man se om en bestemt film er egnet til barnets alder. Vi har aldersmærket alle vores film, og det er en god rettesnor, hvis man sammen med sine børn skal vælge en uhyggelig film op til halloween, påpeger han.

Streamingtjenester som Viaplay og Netflix har også aldersmærket deres film.

6 klassiske gyserfilm – til en perfekt halloween

10 (u)lækre snacks til halloween

Børns Vilkår giver en række gode råd til forældre om gyserfilm, og Casper Hald anbefaler alle forældre at læse dem igennem, inden de vælger en halloween-film til deres børn.

Gode råd til forældre om gyserfilm:

 1. Tag udgangspunkt i Medierådets anbefalinger

Medierådet for børn og unge har et mærkningssystem, hvor man kan se, om filmen er egnet til barnets alder. Man kan slå en film op i deres database og se en begrundelse for deres vurdering.

 1. Se film sammen med de yngste børn

Selv om barnet har den alder, som Medierådets mærkning angiver, kan barnet alligevel godt blive bange for nogle helt bestemte ting, som andre børn måske ikke ville blive bange for. Du kender bedst dit eget barn – respekter barnets grænser uanset alder.

 1. Hvis barnet er blevet bange, så tal med barnet om det, der skræmmer

Vær nysgerrig på, hvad det er, der gør barnet bange. Måske er det noget helt andet, end du havde forventet. Det kan være små detaljer, som du ikke selv havde opfattet. Tag barnets bekymring alvorligt og giv tid til at tale om det, så du ikke bare slår det hen.

 1. Det kan hjælpe at tydeliggøre de filmiske virkemidler

Hvis et barn er blevet meget skræmt af bestemte scener eller stemninger i en film, kan det hjælpe at vise barnet ”behind the scenes” eller fraklip fra filmen, så barnet bliver opmærksom på, at filmen foregår i en kulisse, og at der er sat effekter på osv.

Det vidste du (måske) ikke om årets uhyggeligste dag

 1. Reaktionen kan komme forsinket

Selv om barnet ikke viste tegn på at blive skræmt, mens I så filmen, kan det godt have sat gang i tanker hos barnet, så det f.eks. kan være svært at falde i søvn om aftenen, eller at barnet pludselig er bange for at være alene eller lignende. Spørg ind til barnets tanker og tag det seriøst.

 1. Vær opmærksom på ironi

Mindre børn forstår ikke altid ironi, og derfor kan scener, som ellers opfattes som morsomme eller harmløse af voksne og større børn, være meget skræmmende for yngre børn.

 1. Giv barnet mulighed for at sig ”nej tak” til at se visse film

Selv om der måske er lagt op til en hyggestund i familien eller i en vennegruppe, hvor alle skal se en bestemt film, så skal det være muligt for et barn at sige nej, hvis barnet ikke har lyst til at se filmen. Hjælp barnet ud af situationen, så barnet ikke taber ansigt over at være bange for at se filmen.

Stjernerne er tilbage: Sådan streamer du den nye “Beverly Hills”-serie gratis

10 børnevenlige gys for hele familien
 • Familien Addams (Aldersgrænse: 11 år)
 • Monsters, Inc (7 år)
 • The Nightmare Before Christmas (7 år)
 • Vikaren (11 år)
 • Corpse Bride (7 år)
 • Goosebumbs (11 år)
 • Peter Pedal holder Halloween (Ingen aldersbegrænsning)
 • Casper (7 år)
 • Hotel Transylvania (7 år)
 • Monsterfamilien (7 år)

Alle filmene kan lejes hos Blockbuster, og nogle af titlerne er også tilgængelige på Netflix og Viaplay.

Efterårshygge: Tre serier, du ikke må gå glip af

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.