Billetpriserne er løbet løbsk i biograferne: Se prisudviklingen her

Sidste år kostede en billet gennemsnitligt 85 kroner – hele 27 kroner mere, end hvis prisen havde fulgt den generelle prisudvikling i samfundet.

Sidste år kostede en billet gennemsnitligt 85 kroner – hele 27 kroner mere, end hvis prisen havde fulgt den generelle prisudvikling i samfundet.

I takt med at biograferne siden årtusindskiftet har solgt stadig flere biletter, er billetpriserne løbet løbsk.

I år 2000 kostede en biografbillet i gennemsnit 52 kroner – fire kroner mere end den burde i forhold til den generelle prisudvikling i samfundet. Sidste år kostede en billet gennemsnitligt 85 kroner – hele 27 kroner mere, end hvis prisen havde fulgt den generelle prisudvikling i samfundet.

Det viser beregninger, som Søndagsavisen har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

En del af prisstigningerne er berettigede på grund af øget investering fra biografernes side, mener Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk. Men han savner noget mere konkurrence om kunderne biograferne imellem.

Og det er han ikke ene om. I maj i år påbød Konkurrencerådet nemlig brancheforeningerne ‘Foreningen af Filmudlejere i Danmark’ og ‘Danske Biografer’ at ophæve aftaler om, at biograferne skal have tilladelse fra filmudlejerne eller deres brancheforening til at give rabatter.

»Priserne kan jo ikke blive ved med at stige. Der er sket markante forbedringer i biografernes produkt, men de investeringer er foretaget, og man kan ikke blive ved med at pege på det som årsag til prisstigningerne. Når biograferne nu ikke længere skal spørge om lov til at indføre spændende rabatordninger, bør der komme mere gang i markedet til fordel for forbrugerne,« siger Martin Salamon.

Kunderne vælter ind: Biografen tjener kassen på dig

biobilletter

»Blevet dyrere at drive biograf«
Kim Pedersen fra Danske Biografer mener dog på ingen måde, at billetpriserne er for høje.

»Det er ganske enkelt blevet dyrere at drive biograf. Før i tiden ejede man selv den biograf, man drev. I dag ligger biograferne i butikscentre, og der er huslejen altså noget højere. Og huslejen skal betales, om der er publikum i salen eller ej. Så på den måde er det blevet mere risikobetonet at drive biograf,« siger han og fortsætter:

»Biograferne har investeret som vanvittige i alt fra teknologi til sæder de seneste år, og det har været dyrt. Udstyret er langt dyrere i dag. Helt generelt er det meget dyrere at drive biograf, men oplevelsen for publikum er også blevet det bedre, så priserne er fair,« siger han.

Biograferne tjener kassen: Så stort er deres overskud

Voldsom overpris for biografguf
Hvis du skal have popcorn, sodavand og slik i en dansk biograf, kommer du hurtigt af med minimum 100 kroner – tre til fire gange så mange penge, som hvis du køber de samme varer i Netto.

De voldsomme overpriser afholder os dog ikke fra at købe guf med ind til filmen. Langt størstedelen af de danske biografers overskud kommer nemlig fra salg af slik, popcorn og sodavand.

»Vi er villige til at betale de priser, fordi vi opfatter det som en del af den samlede oplevelse. Vi beslutter, at vi betaler for biografbilletten, og så følger det andet med,« forklarer Leif Ulbæk Jensen, ekspert i medie- og underholdningsbranchen og partner i revisionsfirmaet PwC.

I Forbrugerrådet Tænk opfordrer cheføkonom Martin Salamon til, at man bruger sin sunde fornuft, før man betaler eksorbitante priser i biografens slikbutik.
»Det er egentlig meget nemt. Man kan jo eventuelt købe det forinden og tage det med ind i salen. Så undgår man da at betale fire gange så meget som normalprisen,« siger han.

Din biografbillet kan snart blive billigere

7 tricks: Sådan lokker butikkerne pengene fra dig

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.