10 guldråd til din privatøkonomi

Ved at have en buffer på eksempelvis 50.000 kroner kan dyre forbrugs- og banklån undgås, hvis uheldet er ude.

Ved at have en buffer på eksempelvis 50.000 kroner kan dyre forbrugs- og banklån undgås, hvis uheldet er ude.

1. Planlæg dine indkøb.
Det lyder måske banalt, men danskerne er blandt de allerstørste impulskøbere. Ved at købe ind én gang om ugen minimeres impulskøbene, og der kan i gennemsnit opnås besparelser på cirka 20 procent af ens madbudget.

2. Overvej din pensionsalder.
Er dine forældre ikke blevet voldsomt gamle, kan det betyde, at det samme gør sig gældende for dig. Vil du derfor have 10-15 år i slutningen af tilværelsen uden og med plads til rejser og fritidsinteresser, skal du planlægge det og indbetale i så god tid som muligt, så du har råd til at gå tidligere på pension.

3. Få høj erstatning ved kritisk sygdom eller mistet arbejdsevne.
Mange danskere er underforsikret, hvad angår disse forsikringer. Overvej derfor, om det ikke er pengene værd at have en bedre sikring her.

Stort økonomitjek: Sådan får Ellen og Anders råd til mere

4. Hav en økonomisk buffer.
Går vaskemaskinen i stykker, eller er der en i husstanden, der pludselig bliver arbejdsløs, giver det behov for ekstra kontanter. Ved at have en buffer på eksempelvis 50.000 kroner kan dyre forbrugs- og banklån undgås, hvis uheldet er ude.

5. Send et takkebrev til banken.
Når din bank ønsker dig god jul, så send et brev tilbage, hvor du siger tak og beder banken om at vende tilbage, hvis der er ting, der kan forbedres i dine nuværende aftaler. På den måde tvinger du dem til at være på tæerne, og du viser, at du er opmærksom på ikke at blive snydt.

6. Forhandl dine gebyrer.
Mange indleder en skyttegravskrig med sælger for at købe huset 15.000 kroner billigere, men når det gælder bankgebyrer, betaler de pligtskyldigt. Vær opmærksom på, at de fleste er til forhandling, og at der let kan være 4.000-6.000 kroner at spare.

7. Hent tilbud udefra.
Det står dig frit for at skifte bank og realkreditinstitut. Når du har fået et gunstigt tilbud udefra, kan du prøve at få dit nuværende institut til at matche tilbuddet. Men sig ikke, hvad det er. Ellers får du blot et tilbud, der lige præcis matcher det nye.

Test dig selv: Kan du tippe den økonomiske 13’er for brudepar?

8. Følg ord op med handling.
Truer du med at skifte bank, så skal du også gøre det, hvis ikke du får en bedre aftale. Ellers fremstår du svag over for banken.

9. Dræb dyre lån.
Renten er lav lige nu, men du betaler let for meget, hvis du har både bil-, bank- og forbrugslån, som du betaler af på. Få dem lukket med dit realkreditlån. Værd også opmærksom på, at det lige nu er attraktivt at konvertere dit lån til eksempelvis et fastforrentet lån på 2 procent uden afdrag eller 1,5 procent med afdrag.

10. Tænk langsigtet.
Er du i en gunstig økonomisk situation lige nu, så overvej, om du ikke vil frigøre nogle penge ved at have et afdragsfrit lån. På sigt risikerer din situation at være mindre god – og skal du pludselig låne penge der, vil prisen være højere end i dag.

Kilde: Arvad Finanshus

Kan en økonomisk rådgiver betale sig for dig?

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.