56-årige Jesper: »Svinekød er en grundpille i det danske køkken«

56-årige Jesper Jensen forstår ikke, at danskerne dropper svinekødet.

56-årige Jesper Jensen forstår ikke, at danskerne dropper svinekødet.

»Det smager jo fantastisk, så jeg forstår ikke hvorfor?«

56-årige Jesper Jensen fra Skælskør ligner ét stort spørgsmålstegn. Han spiser svinkød syv ud af ti aftner og »fatter ikke«, at danskerne gradvist har valgt svinekødet fra.

»Der er jo både koteletter, flæskesteg, frikadeller, medister og gryderetter,« siger han forundret og en smule indigneret.

»Det er lækkert, og det er nemt. Jeg spiser faktisk mere svinekød end før i tiden, for jeg er træt af alt det importerede oksekød, der er fyldt med sener. Dansk svinekød ved man, hvad er, og der er masser af smag i det,« fortsætter han.

Untitled-2

Det dalende salg af svinekød kommer også bag på Else-Marie Boyhus, madhistoriker og forfatter til en lang række bøger – blandt andre ‘Grisen – en dansk køkkenhistorie’.

Sandt eller falsk? 5 myter om svinekød

»Svinekød har været en grundpille i det danske køkken i mange hundred år. Det har været en helt dominerende del af den danske husholdning, så det undrer mig, at salget af svinekød er faldende,« siger hun.

I flere århundreder var grisen så integreret en del af den danske kultur, at en normal dansk husholdning havde et svin eller to gående, som blev slagtet en gang om året og saltet. Derfor indgår svinekød også i mange af grundretterne i det danske køkken.

»Jeg er jo ikke spåkone, men jeg har svært ved at forestille mig, at svinekød ikke fortsat vil spille en markant rolle i Danmark. Kylling på bordet juleaften? Det kan jeg ikke se for mig,« siger Else-Marie Boyhus.

Derfor er svinekød blevet kontroversielt

svin2

Det kan Jesper Jensen fra Skælskør bestemt heller ikke. Han står og tilbereder en flæskesteg til »fredagshyggen med konen« og vil fortsætte med at købe svinekød – også for at støtte de danske svineavlere.

»Svinekød får alt for meget uretfærdig kritik. Det er pressen, der pisker det op. Jeg er ikke bange for det der MRSA, for hvis man holder en god køkkenhygiejne, sker der ikke noget,« siger han og slår fast:

»Hvis ikke andre vil spise alt det gode svinekød, vores avlere producerer, så skal jeg nok.«

Danskerne vender ryggen til svinekød – så mange har droppet grisen

Top-10 Svineretter, vi bedst kan lide

1: Flæskesteg (35 %)
2: Frikadeller (34 %)
3: Svinemørbrad (32 %)
4: Bacon (26 %)
5: Stegt flæsk (21 %)
6: Koteletter (15 %)
7: Boller i karry (14 %)
8: Krebinetter (13 %)
9: Pulled pork (12 %)
10: Pølser (10 %)

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.010 repræsentativt udvalgte danskere kunne give op til tre svar.

Derfor er svinekød blevet kontroversielt

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1