Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Danske brødpriser på himmelflugt: 61 procent højere end i resten af EU

Butikken summer af liv, og ekspedienterne bag disken må kæmpe for at holde køen nede på et rimeligt niveau.

Udenfor er temperaturen dykket under frysepunktet, men i bagerforretningen i Valby er her dejlig varmt, og duften af friskbagt wienerbrød, rugbrød og franskbrød er så insisterende, at man får lyst til at lægge sig over i hjørnet og putte sig ind til et nybagt speltkernebrød.

Det kræver dog, at man har mere end en enkelt mønt på lommen. For selvom man kan få samme pirrende oplevelse for smags- og lugtesansen i mange andre europæiske byer, er en ting markant anderledes her: prisen.

Danskerne bliver flået i supermarkedet

I Valby står der 29 kroner ud for franskbrødet og 15 kroner ud for både berlineren og croissanten. I et gennemsnitligt europæisk land er prisen henholdsvis 18 kroner for franskbrødet og 9,25 kroner for berlineren og croissanten.

Brød, kager og fuldkornsprodukter koster nemlig hele 61 procent mere i Danmark end i et gennemsnitligt EU-land, viser en opgørelse fra Eurostat og Danmarks Statistik.

Selv i Norge, der sammen med Schweiz er det dyreste land i Europa, er brødpriserne lavere end i Danmark.

I et land som Tyskland, der er på niveau med EU-gennemsnittet, koster det 125 kroner at købe brød, der i Danmark vil beløbe sig til 200 kroner.

Kan du spise den mugne mad? Se, hvilke fødevarer du bør kassere straks

Priserne bliver ikke sat ned
Men hvorfor er brødet i Danmark så meget dyrere end i resten af Europa og også markant dyrere end de generelle fødevarepriser herhjemme?

Ifølge Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, er en del af forklaringen, at brødpriserne følger med op, når kornpriserne stiger på verdensmarkederne, men når kornpriserne falder igen, forbliver brødpriserne oppe.

»Vi kommer ikke uden om, at momsen på fødevarer og arbejdslønnen spiller en rolle. Dog har vi også set, at brødpriserne har vist sig træge i nedadgående retning, selv om råvarerne falder i pris. Det giver anledning til at spørge, om der er nok konkurrence på markedet, når den slags kan lade sig gøre, hvilket også er noget, Konkurrencestyrelsen ved tidligere lejligheder har sat spørgsmålstegn ved,« siger han.

Konkurrencestyrelsen konkluderede i en rapport fra 2009, at brødpriserne var steget mere, end de stigende kornpriser kunne forklare – især trukket op af brødproducenterne og supermarkederne.

Disse fødevarer kan være farlige: Sådan behandler du dem rigtigt

Højere kvalitet i Danmark
Siden 2011 har brødpriserne ifølge Eurostats opgørelse været over 60 procent højere end EU-gennemsnittet.

Henning Otte Hansen vil dog ikke udelukke, at det kan skyldes nogle produktforskelle, som Eurostats prisindeks ikke fanger helt.

»Løndelen til brød er større end til mange andre fødevarer, og derfor slår de højere danske lønninger igennem i prisen. Og så kan det heller ikke afvises, at der kan være noget med kvaliteten, som prisindekset ikke får fanget. Vi bager jo generelt ret avancerede brød i Danmark, og vi stiller højere krav til kvaliteten,« siger han.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes