Danskerne bliver flået i supermarkedet

Danske forbrugere betaler høje priser for mad- og drikkevarer sammenlignet med forbrugerne i de andre EU-lande.

Danske forbrugere betaler høje priser for mad- og drikkevarer sammenlignet med forbrugerne i de andre EU-lande.

Når 33-årige Frederik Milbo køber ind til familien, er det ikke bare et spørgsmål om at fylde kurven det første og det bedste sted. Han gennemgår først reklamerne for at udvælge de gode tilbud.

»Det er yderst sjældent, at jeg køber ting til fuld pris. For det er for dyrt,« siger Frederik Milbo, der til daglig arbejder som pædagog og bor på Amager med sin kone og deres to børn.

Især børnenes madpakke er en dyr omgang at købe ind til, synes han.

»Det er voldsomt at give 20 kroner for en 3-Stjernet salami. Det synes jeg, er dyrt. Det samme med rugbrød. At købe det til fuld pris gør ondt på mig,« siger Frederik Milbo.

Danske brødpriser på himmelflugt: 61 procent højere end i resten af EU 

Hans kritik af priserne er på ingen måde grebet ud af det blå.

Ifølge tal fra det europæiske statistikbureau Eurostat er Danmark det land i EU, hvor det er dyrest at købe føde- og drikkevarer. Hele 45 procent er priserne højere i Danmark i forhold til den gennemsnitlige pris i EU.

I forhold til vores naboer er vi også markant dyrere. Fylder du indkøbsvognen med varer for 715 kroner syd for grænsen i Tyskland, vil den samme indkøbsvogn koste dig 1.000 kroner i Danmark, hvor priserne er lidt over 40 procent højere. I forhold til i Sverige, der er næstdyrest i EU, er priserne 17 procent højere herhjemme.

Priseksempler

Så stor prisforskel er der:

Et rør Pringles-chips:
Billigste EU-land: Belgien: 11,92 kr.
Tyskland: 13,78 kr.
Danmark: 20,26 kr.

En Big Mac:
Billigste EU-land: Polen: 17 kr.
Tyskland: 29,50 kr.
Danmark: 31,40 kr.

Coca-Cola (33 cl):
Billigste EU-land: Litauen: 3,30 kr.
Tyskland: 5,96 kr.
Danmark: 6,79 kr.

Nescafé Guld, 200 gram:
Billigste EU-land: Frankrig: 46,10 kr.
Tyskland: 71,29 kr.
Danmark: 109,81 kr.

Snickers-chokoladebar
Billigste EU-land: Rumænien: 2,50 kr.
Tyskland: 5,72 kr.
Danmark: 10,20 kr.

Kilde: GlobalBrandPrices.com

Vi er villige til at betale
Når priserne er så høje i Danmark, er det normalt at pege på, at vi har en høj moms, og at vores mindstelønninger også er højere end i resten af EU. Men det kan ikke forklare hele prisforskellen.

»Moms, afgifter og høje lønninger betyder selvfølgelig noget for prisen. Men det handler også om, at producenterne tager den pris for varen, som de kan tillade sig at tage. Danskerne har relativt mange penge mellem hænderne og er villige til at betale de her høje priser,« siger Peter Mølkjær, forbrugerekspert hos konsulentvirksomhden Deloitte.

Her er supermarkedet med de billigste økovarer

»Vi er lidt magelige af natur. Vi protesterer ikke rigtig over de her priser, og vi starter ikke store boykotter. Vi betaler bare prisen, fordi vi lidt har vænnet os til, at det nu engang er det, det koster,« siger han videre.

Desuden tyder meget på, at konkurrencen i Danmark ikke er så hård som i andre lande.

»Jo lavere konkurrencen er, desto større er sandsynligheden for, at vi betaler for meget. Og ifølge Produktivitetskommissionen er der en relativt svag konkurrence i detailhandlen herhjemme,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Dansk Bank, med henvisning til Thorning-regeringens Produktivitetskommission.

Den konkluderede, at de danske forbrugere betaler for meget for varerne som følge af manglende konkurrence, og fordi danske supermarkeder generelt er små og ineffektivt drevet sammenlignet med udenlandske supermarkeder.

Online-supermarkeder konkurrerer også på priserne: Her får du varerne billigst

Forskel på de samme varer
Når danske priser skal sammenlignes med udenlandske, er en af udfordringerne typisk, at varerne ikke er helt de samme, og at en højere pris kan skyldes en bedre kvalitet. Men på hjemmesiden GlobalBrandPrices.com kan man sammenligne priser på kendte internationale mærkevarer.

Her fremgår det, at gennemsnitsprisen for 200 gram Nescafé Guld er 109,81 kroner i Danmark, mens prisen i Frankrig er mindre end det halve: 46,10 kroner koster det her. Tyskland er også klart billigere med en pris på 71,29 kroner.

Den slags priseksempler gør dog ikke det store indtryk på Henrik Hyldtoft, der er markedsdirektør i Dansk Erhverv, der varetager detailhandlens interesser.

Priserne rasler ned: Sodavandskrigen raser – her er de mest solgte mærker

Han pointerer, at Danmark er et tilbudsland, og at Eurostats sammenligning ikke tager højde for det.

»Den undersøgelse er misvisende, fordi den ikke indregner tilbudsvarer, som ikke har været på tilbud i mere end 30 dage. Man skal ikke have været i Danmark i mange dage for at vide, at der konstant er tilbud i

Danmark. Metodisk er det simpelthen ikke en anvendelig undersøgelse, mener vi,« siger han og fortsætter:

»Helt overordnet mener vi afgjort, at danske forbrugere har gode vilkår.«

Vil have lavere basispriser
Det er Frederik Milbo dog langtfra enig i.

Da Søndagsavisen møder ham, har han godt nok på grund af en fejl i Kvicklys system netop købt fire kilo økologisk oksekød til 150 kroner. Men generelt ønsker han, at prisen på bonen ikke bærer så stort præg af det, der lige er på tilbud i denne uge.

»Jeg ville klart foretrække, hvis de danske basispriser var lavere, så man ikke skulle gå på tilbudsjagt hele tiden. Det ville også gøre, at jeg købte lækrere varer og også mere økologisk, end jeg gør i dag,« siger han.

Udklip
Klik for større grafik.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.