Dit tyggegummi består af plastik og kemi

Der findes rigtig mange årsager til, at vi snupper et stykke tyggegummi, om det så er inden det første kys eller efter aftensmaden. Har du i disse øjeblikke tænkt over, hvad det egentlig er, du går og tygger på?

Gummiet, det såkaldte Gum Base, som dit tyggegummi er lavet af, er syntetisk fremstillet. Tyggegummi er en blanding af plastik, råolie tilføjet smag og en længere række af kemiske stoffer, som kan være skadelige for din sundhed.

Her er 3 store fordele ved at leve et grønnere liv

Børnenes tyggegummi skader mest
En undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har lavet, viser, at en stor del af det tyggegummi, som vi går og gnasker på, ofte indeholder tilsætningsstoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

             Vidste du, at …
  • Vi tygger i gennemsnit cirka 300 stykker tyggegummi om året
  • Mennesker har tygget på gummilignende ting i over 5000 år – antikkens grækere tyggede f.eks. på harpiks
  • Det er 115 år siden det første tyggegummi kom på markedet i USA – det hed mundret: The State of Maine Pure Spruce Gum
  • Først i 1927 åbnede der en tyggegummifabrik i Danmark – det der senere kom til at hedde Dandy-fabrikkerne
  • Det er en skrøne, at tyggegummi ligger i din mave i op til 7 år, hvis du kommer til at sluge det – det kommer ud efter ca. et døgn

Og endnu værre, forekomsten af de farlige stoffer er størst i det tyggegummi, vi giver til vores børn – altså det tyggegummi der særligt har børn som målgruppe i brandingen.

Forbrugerrådet testede i alt 157 slags tyggegummi fra det danske marked, og testen viste, at især stofferne BHA og BHT, som tilsættes for at få tyggegummiet til at holde sig længere kan være skadelige.

I børnenes tyggegummi indeholdt 3 ud af 4 af de testede mærker stofferne BHA eller BHT, som mistænkes for at være hormonforstyrrende, når man blander dem med andre stoffer.

Denne ret mindsker dit madspild

En af dem, som ikke vil undvære sit tyggegummi, men heller ikke ønsker at gumle på plastik med farlige stoffer, er iværksætteren og manden bag CHEW – det plastikfri tyggegummi, Thomas Simon Olesen.

Hvad laver man bæredygtigt tyggegummi af?
Thomas Simon Olesen ser sig selv som en idealistisk forbruger. Derfor har han sat sig for at producere et alternativt tyggegummi uden kemi og plastik.

Det har taget snart et år, men nu er han klar med en prototype på et stykke tyggegummi, som er lavet af udelukkende af naturlige ingredienser.

”Jeg så et behov, som ingen andre havde reageret på, og så måtte jeg jo selv i gang”, siger Thomas Simon Olesen.

Det plastikfri og naturlige tyggegummi sættes i produktion senere på året, og Thomas Simon Olesen forventer, at hans bæredygtige tyggegummi CHEW kan findes i udvalgte butikker til sommer.

Det alternative tyggegummi er lavet af noget, der hedder chichle, som er den naturlige gummibase fra Sapodilla-træet, man også brugte helt tilbage, da tyggegummiet så dagens lys.

”Da vores bedsteforældre var børn, var der ikke noget tyggegummi, der var fremstillet syntetisk. Så det, vi gør, er at vende tilbage til udgangspunktet, og arbejde med konsistensen så vi får et produkt, som folk rent faktisk har lyst til at spise,” siger Thomas Simon Olesen.

Er du lidt for ivrig med at holde dit hjem rent?

Men er det så lige så godt?
Både og. Det er ikke helt uden udfordringer at droppe kemien. I det almindelige tyggegummi bruges den nemlig til at holde på smagen og gøre konsistensen blød.

”Det kan godt være, at vi ikke kan skabe en 60 minutters smagsvarighed, men så må man spise tre tyggegummier på en time i stedet for”, siger Thomas Simon Olesen og tilføjer:

”Der er jo en årsag til, at de nuværende producenter kan opnå de her helt unaturlige egenskaber ved deres produkter. De fylder dem op med alt muligt usundt.”

Ville det ikke bare være nemmere at lade være med at tygge tyggegummi?

”Klart. Men jeg kan selv blive fristet til at købe almindeligt tyggegummi, fordi der jo ikke findes et alternativ. Og det, synes jeg, er ærgerligt. Vi skal som forbrugere have mulighed for at vælge naturlige alternativer,” siger Thomas Simon Olesen:

”Det er ikke fordi, vi eller vores børn dør af at tage et stykke tyggegummi. Problemet opstår, når vi bliver udsat for flere slags hormonkemi hver eneste dag fra vores shampoo, tandpasta og tyggegummi. Der er ingen, der ved nøjagtigt, hvad der sker med den her cocktail af kemi i kroppen,” siger Thomas Simon Olesen.

Små doser kemi er også skadeligt
Han bakkes op af Miljøstyrelsen, som mener, at netop effekterne fra de hormonforstyrrende stoffer udløses, når de forskellige stoffer bliver blandet sammen – også selv om stofferne, som i tyggegummi, er i mindre eller meget små doser.

Og hvordan disse hormonforstyrrende stoffer påvirker vores sundhed, kan desværre ikke ses med det samme. Påvirkningen kan lade vente på sig og måske først vise sig senere i livet under en graviditet, som nedsat sædkvalitet, for tidlig pubertet eller i form af forskellige sygdomme.

En anden udfordring er, at det ofte er meget svært at gennemskue, hvad din pakke tyggegummi egentlig indeholder. Så selv om der findes typer af tyggegummi, der ikke indeholder nær så farlige stoffer, er det svært for os forbrugere at fravælge den uønskede kemi.

Se, hvilke tyggegummimærker Forbrugerrådet Tænk anbefaler her!

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes