Her er de største kilder til forurening i dit hjem

Stort set alt, hvad vi omgiver os med i hjemmet, indeholder kemi – f.eks. møbler, computere, vægmaling og de levende lys. Værst står det til i børneværelset, hvor den højeste koncentration af sundhedsskadelige stoffer findes.

Miljøstyrelsen har beregnet den samlede koncentration i luften indendørs fra en række kemiske stoffer fra produkter, der typisk er placeret i køkkenet, børneværelset eller bryggerset – f.eks. fjernsyn, hårtørrere, pletfjernere, hobbylim og printere.

Beregningerne viser, at møbler, elektronik og legetøj tilsammen kan afgive stoffer i så store mængder, at det kan påvirke vores helbred i form af f.eks. luftvejsirritationer, hovedpine og svimmelhed.

Derfor bør du købe ny fladskærm om vinteren

Påvirkningen afhænger af, hvor længe man opholder sig i de forskellige rum, hvilke produkter værelset er fyldt med, og hvor høje koncentrationer den enkelte person udsættes for. Nogle produkter afgiver flere problematiske stoffer end andre, og der er en klar tendens til, at nye produkter forurener indeluften mere end ældre, brugte materialer.

Støv af og støvsug jævnligt
Nogle kemiske partikler sætter sig fast på støv, der hvirvler rundt i luften, så du indånder dem, og det er ikke sundt for dit helbred. Støvsug derfor jævnligt. Støvet falder ofte ned i ventilationshuller i elektronik som fladskærme og forstærkere. Så husk at støvsuge støvet op af hullerne igen.

Generelt gælder det om at fjerne støv så ofte som muligt, så en omgang med en våd klud på hylder og nips er god. Og hjælp dig selv ved f.eks. at opbevare ting i kasser med låg, som let kan støves af.

Lad nye møbler ”dampe” af
Nye møbler kan have et ret stort indhold af kemiske stoffer. F.eks. er mange møbler tilsat flammehæmmere, hvoraf nogle af kræftfremkaldende. Derfor er det en god idé at lade nye møbler ”dampe af” i et par uger i et rum, du ikke bruger så ofte – og luft hyppigt ud imens.

Også møbler med stof kan fungere som depoter for uønsket kemi. Møblerne optager teog afgiver kemi over længere tid.

Allergi? Sådan kommer du godt igennem foråret

Sluk fjernsynet, når du sover
I fladskærme, computere, printere, kaffemaskiner og radioer findes dele, der indeholder uønsket kemi. Især når apparaterne er tændt, bliver kemien frigivet til omgivelserne. Tænk derfor over, hvor du placerer dine apparater, og hvor ofte de står tændt.

Undgå f.eks. at placere en fladskærm i soveværelset, eller sluk den, når du sover. For især i små rum kan det give problemer med indeklimaet, hvis fjernsynet er tændt konstant.

Sørg for gennemtræk
Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor. Sørg derfor for, at luften indenfor ofte skiftes ud. Der skal gennemtræk til. Vinduer på klem giver ikke samme effekt, så sørg for gennemtræk mindst to gange fem minutter hver dag.

Spray udenfor
Når du imprægnerer sko, støvler eller overtøj med en spraydåse, så gør det udendørs og undgå at indånde det, du sprayer med. Vi bruger jo spraydåser i flere sammenhænge i hverdagen – f.eks. hårspray, imprægnering og deodorant – hvorved de små partikler ryger ud i rummet og er problematiske at indånde.

Stofferne bliver hængende i dit hjem, derfor bør du spraye udendørs. Kan det ikke lade sig gøre, så luft ud med gennemtræk bagefter.

De 12 tegn på et alkoholmisbrug

Undgå luftfriskere
Salget af luftfriskere er stigende, men vil du være sikker på ren luft indendørs, så undgå luftfriskere. Generelt anbefaler Miljøstyrelsen at undgå unødvendig kemi, herunder bl.a. parfume i produkter, pga. allergirisikoen.

Anbefalingen gælder også i forhold til de luftfriskere, som indeholder en lang række allergifremkaldende parfumestoffer.

Begræns levende lys
Tændte stearinlys forurener indeklimaet med sodpartikler, som kan give f.eks. luftvejsirritation og hovedpine. Så begræns tændte stearinlys – især duftlys, der ud over sod også udsender parfumestoffer, som du indånder, så længe du kan dufte lysene.

Både når de er tændte og slukkede. Luft ud, når du har haft tændt stearinlys. Gå efter svanemærkede lys, hvor der bl.a. stilles krav til, hvor meget lysene må sode. Sæt ikke levende lys i træk – og klip vægen ned. Soder lyset, så sluk det.

Kilder: Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.