Vi spiser 200 piller om året

Salget af smertestillende medicin i butikker og supermarkeder er tredoblet siden 2012.

Salget af smertestillende medicin i butikker og supermarkeder er tredoblet siden 2012.

Måske blev det til lidt for meget rødvin i går og for lidt søvn. Eller måske har du ikke kunnet sove og kun drukket kaffe til morgenmad og møder derfor ind på jobbet med et tungt hoved.

Begge scenarier kalder for mange på smertestillende medicin. Det betyder blandt andet, at hver dansker i gennemsnit tager mere end 200 smertestillende piller som Panodil og Treo om året.

»Medicin er blevet en del af hverdagen. Mange tænker simpelthen ikke over, at medicin er medicin,« siger Sofie Rosenlund Lau, farmaceut og ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

Hun mener, at mange dans­kere har en lidt for »lemfældig« omgang med medicin, og at for få kender til de skadelige virkninger. For eksempel kan hovedpinepiller give sure opstød og træthed, men også mavesår og sågar hovedpine. Hvert år er der også nogle, der dør som følge af smertestillende medicin.

7-Eleven og tanken har dyrest medicin – Rema 1000 vinder pristjek

Ny lov sænkede pilleforbrug
I 2013 ændrede politikerne ellers reglerne, således at man nu skal have en recept, hvis man skal have fingre i de store glas med 300 smertestillende piller. Det gjorde man blandt andet for at forhindre, at nogle forsøgte at tage livet af sig selv ved at tage en overdosis.

Lovændringen har blandt andet betydet, at en del af pillesalget er flyttet fra håndkøb til recept, så man har et bedre overblik over, hvem der tager mange piller. Ændringen betød også et fald i det samlede indtag af smertestillende medicin, men det er nu på vej op igen, viser tal fra 2015 fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det kan blandt andet ses i salget hos butikker og supermarkeder, som er tredoblet siden 2012.

Ifølge Gitte Handberg, overlæge på Smertecenter Syd, står kroniske smertepatienter for en stor del af det danske pilleforbrug. Hun får ofte patienter ind, som har taget eksempelvis flere Panodiler om dagen i mange år.

»Det første, vi gør, når de kommer ind, er at tage paracetamolprodukterne fra dem. Når man har taget mange piller over en længere periode, virker de stort set ikke,« siger Gitte Handberg.

Har man derimod ikke tilbagevendende smerter, men akutte smerter, som menstruation og tømmermænd eller lidt ondt i ryggen, virker paracetamol ifølge Gitte Handberg »fremragende«:

»Man skal bare huske, at de skal lægges væk igen.«

Nyt studie: Medicinsk cannabis lindrer og gør hjernen kvik

Prøv de mildeste først

Sådan bør du spise piller:

Smertestillende medicin kan inddeles i tre stadier. Du bør altid starte med at prøve paracetamol: Panodil, Pinex, Pamol med flere. Virker de ikke, kan du forsøge dig med ibuprofen i form af Ipren eller acetylsalicylsyre, som findes i Treo.

Hvis du stadig har smerter, bør du bede egen læge om et stærkere præparat.

Kilde: Gitte Handberg, overlæge på Smertecenter Syd

Bivirkninger ved stort forbrug
Gitte Handberg tror godt, at man kan tage fire hovedpinepiller hver lørdag, hvis man ligger med tømmermænd, og man kan også sagtens tage piller, når man har menstruation.

»Faren ligger hos dem, der har gået rundt med en smerte, hvor de har spist otte Panodiler om dagen i en måned eller to. De kan udvikle en slem hovedpine og få andre bivirkninger. Dem ser vi mange af,« siger hun.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvad man tager, og Sofie Rosenlund Lau anbefaler, at man stiller sig selv spørgsmålet: Hvorfor har jeg behov for medicin nu?

»En gang imellem kan det være fint at tage noget smertestillende. Det gør jeg også, men det der rutinemæssige ikkereflekterende brug synes jeg, er problematisk. Jeg tror i mange tilfælde, at det kan undværes,« siger hun.

Sofie Rosenlund Lau synes, at det er vigtigt, at vi diskuterer, hvad medicin er, og hvordan vi bruger det, også selvom der er tale om svagt smertestillende præparater.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.