Hygiejnen halter, når vi køber brød i supermarkedet

6 ud af 33 kunder, som Søndagsavisen observerede i Lidl, brugte hverken tang eller handske til at tage brød og kager med.

6 ud af 33 kunder, som Søndagsavisen observerede i Lidl, brugte hverken tang eller handske til at tage brød og kager med.

Der er ikke mange af de kunder, der går forbi Lidls bakeoffafdeling denne tirsdag eftermiddag, som ikke lader sig lokke af lidt brød eller kage. I de 20 minutter, vi står der, handler 33 kunder bakeoff.

16 af dem bruger en tang til at tage deres bagværk med, 11 tager en plastichandske på, de sidste seks ignorerer både skiltene med påskriften ‘husk at bruge tang’ og kassen med plastichandsker. De bruger i stedet de bare næver.

I ét tilfælde samler en midaldrende kvinde et stykke wienerbrød op, studerer det, lægger det tilbage – og tager i stedet stykket ved siden af.

Nogenlunde samme billede gentager sig i en nærliggende Netto 10 minutter senere. Her stopper 17 kunder ved bakeoff-afdelingen på 20 minutter. 14 bruger plastichandsker, tre af dem tager uden handsker.

Og det er ikke kun i denne lille stikprøve i en forstad til København, at hygiejnen indimellem halter ved bakeoff­hylden.

I en national rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, angiver hver syvende voksne dansker, at de ikke altid bruger tang eller handske til at lægge bagervarer i kurven.

Det synes vi, er klammest i supermarkedet

Kan overføre sygdomme
»Helt grundlæggende er det jo ikke hygiejnisk. De her brød og kager skal ofte spises uden yderligere opvarmning, og så er det, at man risikerer at få andres bakterier ind i munden, hvis andre for eksempel har stået og rørt ved det. Og det er naturligvis en af måderne, sygdomme spredes på,« siger Lars Münter, der er sekretariatschef i Rådet for Bedre Hygiejne.

Statens Serum Institut fastslog i 2014, at infektioner sagtens kan overføres via berøring af brød og kager i en bakeoffafdeling. Det kan især gå galt, hvis syge mennesker rører ved brødet.

»Er der bare én, der har sygdomsfremkaldende bakterier – for eksempel novovirus – på hænderne og rører ved noget af brødet uden handsker, kan det sagtens smitte den næste person, der spiser det. Det kan give opkast og diarré,« siger Michael René, der er ekspert i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol og står bag bloggen Pletvæk.dk.

Guide til god køkkenhygiejne: Sådan undgår du at blive syg af din mad

Lidl: »Vi gør, hvad vi kan«
Lars Münter mener, at handlende skal tage et ansvar for hygiejnen ved brødafdelingerne.

»Folk bør bestemt udvise en god hygiejnisk adfærd og passe på sig selv og andre,« siger han.

Hos Lidl har man både sat skilte op, som opfordrer til at bruge tang, og stillet handsker til rådighed. Derfor ærgrer det også, at 6 af de 33 kunder, Søndagsavisen har observeret, tog kage og brød med fingrene.

»Vi gør rigtig meget ud af at skilte og opfordre til at bruge tang eller handsker. Vi har også uddannet personalet til venligt at sige til kunderne, at de skal bruge handske, hvis de ser, at kunderne ikke gør det,« siger Rikke Brandes, der er kommunikationschef i Lidl Danmark, og uddyber:

»Vi er kommet langt, siden vi lancerede det her koncept. Skiltene og medarbejdernes øgede fokus har haft en opdragende effekt. Målet er naturligvis, at vi når alle kunder, og det er vi også godt på vej med. Men vi evaluerer selvfølgelig hele tiden, om vi kan optimere budskabet.«

Børns dårlige håndhygiejne er skyld i sygdom

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.