Test: Hønsekødssupper fejler på manglende høns

Hønsekødssupperne i testen smager generelt meget lidt af høns, mener dommerne.

Hønsekødssupperne i testen smager generelt meget lidt af høns, mener dommerne.

»De smager i hvert fald ikke hjemmelavet. Der er ikke meget originalt over dem. Kokkepigen Laura i Matador ville græmme sig.«

Så kontant falder dommen over hønsekødssupper købt i de danske supermarkeder, da Preben Vestergaard, kandidat i human ernæring og underviser på Professionshøjskolen Metropol, har testsmagt dem.

»Ja, nogle af dem er svære at bedømme. For de smager generelt meget lidt af høns,« siger hans meddommer, Tanya Junge Meibom, der er levnesmiddelkandidat og underviser samme sted.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Sådan skal hønsekødssuppe smage

Den skal smage af hønsekød. Det er nummer ét. Og der skal være smag af noget grønt – porre, gulerod og selleri – hvilket giver en friskhed.

Suppen skal ikke være for fed og skal være tilpas saltet. Der skal være harmoni mellem mængden af den flydende suppe og fyldet.

Kedelige kødstykker
To supper kommer fra dåse og indeholder faktisk hønsekød.

»De kødstykker er der ikke meget høns over. Suppen dufter af høns, men smager mere af salt og fedt end af høns,« indvender Preben Vestergaard.

Resten af supperne kommer fra frost og er skåret over nogenlunde samme skabelon: Der er – trods navnet – ingen hønsekød i, men supperne er kogt på høns og oksekraftben og tilsat hønsefedt eller fjerkræaroma.

En opskrift, der får Preben Vestergaard til at føle sig hensat til ‘gamle dage’.

»Supperne smager mere af bouillon end af hønsekød. Det minder mig om, når man i gamle dage skulle køre langt med DSB og kunne trække en kop bouillon i togets kaffeautomat,« siger han.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Dyrere Mou lander i midten
To supper er dog lidt bedre end resten, bliver dommerne enige om. Aldis og Nettos frosne hønsekødssupper smager af lidt mere end gennemsnittet og bliver bedømt til fire stjerner.

Den kendte og allestedsnærværende Mou lander midt i feltet med tre stjerner for både den økologiske og den ikkeøkologiske variant. Begge har højere kilopriser end supermarkedernes egne mærker.

De to supper i bunden fås i Bilka og Rema 1000.

»De er både tynde og vandede i smagen og konsistensen. Vi savner både fugl, grønt og lidt fedt,« siger Tanya Junge Meibom.

Hønsekødssuppe behøver ikke indeholde høns

‘HØNSEKØD’ står der med store bogstaver hen over flere pakker med hønsekødssuppe. Men de fleste af pakkerne i testen indeholder ikke stykker af hønsekød.

Hverken i EU eller i Danmark har man fastsat regler for brug af betegnelsen hønsekødssuppe, oplyser Fødevarestyrelsen. Og da betegnelsen hønsekødssuppe i Danmark sædvanligvis bruges for suppe kogt på høns, er det i orden at kalde suppen hønsekødssuppe, selvom den ikke indeholder høns.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1