Vi snydes på nettet som aldrig før

25-årige Nikolaj Knudsen fik aldrig den dyre champagne, han havde bestilt på nettet.

25-årige Nikolaj Knudsen fik aldrig den dyre champagne, han havde bestilt på nettet.

Det skulle have været et brag af en nytårsaften for ‘drengene’, og derfor bestilte Nikolaj Knudsen for tre år siden fin champagne samt gin og tonic på nettet for op mod 5.000 kroner.

»De lovede at levere inden nytår, og pengene blev trukket fra min konto. Men jeg fik ingen ordrebekræftelse, og som dagene og ugerne gik, undrede jeg mig over, at varerne ikke kom. Jeg skrev til dem flere gange, men fik ikke svar, og varerne kom aldrig,« siger den 25-årige aarhusianer, der dengang var på elevløn.

Han er kun en af mange, der bliver snydt på nettet.

Kend dine rettigheder, når du handler på nettet

»Folk bestiller varer, der aldrig kommer frem, men hvor pengene bliver trukket alligevel – eller de bestiller varer, som ser fine ud på billederne og måske er mærkevarer, men som viser sig at være tarvelige kopier lavet af de usleste materialer, når de kommer frem,« siger kommunikationsdirektør i Alka Lise Agerley.

I første halvår af 2017 har danskerne købt for knap 57 milliarder kroner på nettet, viser tal fra Foreningen for Dansk Internethandel. Men stigende nethandel har også ført til en stigning i anmeldelser af bedrageri ved handel på nettet på 300 procent fra 2009 til 2016, viser politiets tal.

Guide: Sådan er du sikret som online-shopper

Hjemmesiden var bare en kopi
»Vi er jo den første generation, der handler på nettet, og mange er ikke vokset op med det. Derfor ved vi ikke altid, hvilke forholdsregler vi skal tage, når det er på nettet. Svindlerne bliver mere og mere professionelle, så vi skal hele tiden blive bedre til at beskytte os mod snyd,« siger Lise Agerley.

Da Nikolaj Knudsen stadig ikke fik sine varer, begyndte han at researche – og opdagede, at hjemmesiden, han havde købt champagne på, var en kopi af en reel hjemmeside.

»Jeg kontaktede min bank, som skulle bruge al min korrespondance med firmaet. Banken sagde, det var godt, at jeg havde betalt med mit kort, for så kunne jeg få pengene tilbage. Men det skete først efter nytår, så det blev en nytårsaften med slavevodka i stedet for fin champagne,« siger Nikolaj Knudsen, der er blevet mere opmærksom, når han handler på nettet.

Heldigvis er der meget, forbrugerne selv kan gøre for at gardere sig mod svindel, siger Lise Agerley. Blandt andet at betale med Dankort, så banken kan hjælpe, hvis varen ikke kommer, eller der bliver trukket flere penge end aftalt.

Det skal du se efter, når du handler på nettet
  • Hvis du ikke kender firmaet, du vil købe af, så søg på brugeranmeldelser på nettet, og se, om andre har gode eller dårlige erfaringer med firmaet. Prøv at google, eller gå ind på Trustpilot.
  • Tjek, om der er adresse, cvr-nummer og telefonnummer på hjemmesiden, så man kan komme i kontakt med firmaet.
  • For danske virksomheder kan man slå op cvr.dk for at tjekke, at firmaet findes. Tjek også, om siden er e-mærket.
  • Tjek jævnligt dine kontoudtog nøje. Mange, der snyder, er gode til at trække små beløb, så man ikke altid opdager det med det samme.
  • Er priserne urealistisk lave? Er der masser af sprogfejl? Det kan være advarselssignaler om, at varerne er kopier, eller at kriminelle bagmænd har oversat en hjemmeside med Google Translate.
  • Hvis hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse, og forbindelsen mellem sælger og bruger dermed er krypteret, vil der være en lille grøn hængelås foran adressen i de fleste browsere. Så er hjemmesiden legitim.
  • Hold øje med, at webadressen ikke ændrer sig, efterhånden som du klikker videre.
  • Betal altid med dit normale betalingskort eller MobilePay, så banken kan hjælpe med at tilbageføre penge i tilfælde af svindel. Betal ikke via kontooverførsel eller check, for så kan banken ikke hjælpe.

Kilde: Lise Agerley, Alka

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.