Madnavne deler danskerne

Næste gang du er sammen med en flok venner/kollegaer, eller familien er samlet fra flere landsdele, så prøv at spørge:

‘Siger I regnbueis eller trefarvet is?’

‘Hedder det krebinetter eller karbonader?’

‘Er der forskel på en tebirkes og en københavnerbirkes?’

Det vil give anledning til megen diskussion, viser debatter på forskellige internetfora. Tilsyneladende afhænger ens overbevisning af, hvor i landet man kommer fra. Trefarvet is hedder det i Jylland og på Fyn, mens sjællændere mener, at brun, lyserød og hvid godt kan udgøre en regnbue.

Her er de 10 mest fedende madvarer

Jyder og fynboer er også enige om at kalde et stykke morgenbrød med remonce i og birkes på toppen for københavnerbirkes, mens københavnere går til bageren efter ‘tebirkes’.

Og endelig hedder en ‘bøf’ af hakket svin og kalv, der er paneret og stegt, en krebinet på Sjælland, mens den vest for Storebælt betegnes karbonade. Det fortæller Lars Aarup, der er analysechef i Coop.

Navne går i arv
»Vi kalder maden det, som det hed i vores barndom, når vores forældre og bedsteforældre serverede det. Og så lytter vi til, hvad vores venner, gæster og naboer siger. Derfor kan der blive ved med at være regionale forskelle, selvom det stort set er det samme, vi spiser,« siger han og tilføjer, at krebinetter/karbonader, der er traditionel dansk mad, bliver spist noget oftere i Jylland og på Fyn end i københavnsområdet.

En søgning på Google viser, at nogle kun bruger svinekød til deres krebinetter/karbonader, ligesom der kan være lokale forskelle på panering og tilbehør.

Disse madvarer gør dig hurtigere mæt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1