Test: Dyr bager-vaniljekrans skuffer fælt

Kirsten Thur og Jesper Søvndal fra Den store bagedyst, hvor de begge har haft mesterbagertitlen, er gæstedommere i tre tests af julesmåkager.

Kirsten Thur og Jesper Søvndal fra Den store bagedyst, hvor de begge har haft mesterbagertitlen, er gæstedommere i tre tests af julesmåkager.

Op mod en million dans­kere har hver onsdag set dem trylle med mørdej, mousse, ganache og glace i sjette sæson af ‘Den store bagedyst’ på DR1.

For Kirsten Thur og Jesper Søvndal er der tale om en ændring i rollefordelingen. I Søndagsavisens test er det ikke dem og deres kager, der er under lup.

Her er de dommerne, der kan uddele rosende ord og drøje hug til de otte slags vaniljekranse fra bagere og supermarkeder. Og næsten hele skalaen bliver brugt, for Kirsten og Jesper er enige om, at der er kæmpe forskel på vaniljekransene.

Sådan skal vaniljekranse være

De skal smage af smør og meget af vanilje. De må også gerne smage lidt af mandel og have et lille hint af salt. Det skal ikke være smag af billig vanilje eller aroma, men af kvalitetsvanilje.

Man må gerne kunne se vaniljekorn og fine riller. De skal være bagt, så de har en let karamelliseret farve og smag, og så skal de være sprøde og porøse uden at blive til støv, når man bider i dem.

Van Hauen skuffer fælt
»Det er imponerende, at forskellen på smagen er så stor, når man tænker på, hvor få ingredienser en vaniljekrans burde bestå af,« siger han og hentyder til smør, vanilje, sukker, mandler, mel og æg.

Mange indeholder også palme-, kokos-, solsikke-, raps- og/eller vindruekerneolie, aromaer, surhedsregulerende midler og stabilisatorer.

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Størst skuffelse vækker testens næstdyreste vaniljekrans, Reinh van Hauen fra Irma. Den indeholder ellers (foruden fire slags olie) både smør og vanilje.

»Jeg glædede mig til at smage den, for den ser hyggelig ud – rustik, uden huller og med tydelige vaniljekorn. Men jeg kom helt ned i kulkælderen, for den skuffer megameget,« siger Kirsten Thur.

»Den smager næsten ikke af noget – og slet ikke af smør. Og den har en virkelig mærkelig lugt hen ad pap,« siger Jesper Søvndal.

Kede af den ringe bedømmelse
Dommerne diskuterer, om den okay konsistens og det hjemmelavede udseende er nok til at løfte kransen til en enkelt stjerne. Men skuffelsen er så stor, at de giver den laveste karakter: nul stjerner. Til det svarer Klavs Mac van Hauen:

»Vi er i Reinh van Hauen meget kede af den ringe bedømmelse, som vi allerede har taget til efterretning. Vi vil dog stille os uenige i kritikken og invitere folk til at komme ned og smage en vaniljekrans i en af vores butikker.«

Læs hele testen på Testuniverset.dk

Må en småkage ligne spelt?
En smule bedre går det for testens absolut dyreste, den meget store krans fra Emmerys. Den tildeles to stjerner, og dens lidt mørke udseende deler dommerne.

»Den ser grov, lidt sund og flot ud. Lækker og indbydende,« siger Kirsten Thur, men afbrydes af Jesper Søvndal.

»Det er en vaniljekrans – den skal da ikke ligge der og se speltagtig ud,« siger han og får dem begge til at bryde ud i grin.

De er dog enige om, at kransen er alt for hård at bide i, og at smagen er svag og kedelig trods pæn afbagning, fine riller og god duft.

Den anden vaniljekrans, der skiller sig ud ved at være større end standarden, klarer sig væsentligt bedre og får fem stjerner.

Se også en test af brunkager på Testuniverset.dk

Smager af smør og vanilje
»Jeg er dybt begejstret. Den smuldrer, som den skal, der er en dejlig eftersmag af smør og vanilje, og den er sindssygt flot afbagt,« siger Kirsten Thur om Vorgod bageris store vaniljekranse, der er købt i Rema 1000.

De får fem stjerner og må dele førstepladsen med Irmas økologiske vaniljekranse, der er udviklet i samarbejde med dessertkokken Morten Heiberg.

»Jeg er helt vild med dem,« udbryder Kirsten, og Jesper uddyber:

»De dufter og smager dejligt af smør og vanilje. De smager hjemmebagt. De har en flot form, er fint porøse og har en god saltbalance. Vores eneste anke er, at de er lidt lyst afbagt.«

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1